středa 16. května 2018

Červená karkulka

Úplnou náhodou jsem narazila na pozvánku místní ZUŠ na pohádku pro děti O Červené karkulce. Zatím jsme s dětmi byli jen na venkovním představení, tak jsme šli zkusit divadlo dětí pro děti.

Pohádku O Červené karkulce jsme si s dětmi nejdříve doma přečetli v knížce Malované pohádky, abych jim trochu přiblížila děj. A byl to dobrý nápad, protože celou cestu na divadlo se Daneček těšil na vlka a na myslivce.

Děti ze ZUŠ nacvičily moc hezky operu od Svěráka a Uhlíře. Daneček seděl a zaujatě sledoval celé představení, které bylo sympaticky krátké, akorát pro nejmenší, takže ho celkem obstojně zvládla s plnou pusou i Lucinka. :-) Jakou radost měl, když  myslivec Karkulku a babičku zachránil, oznámil hned všem, když prohlásil: "Vlk ňam bába nee!"

Pohádka se nám moc líbila, to jsme ale netušili, že nám babička koupila nové číslo časopisu Sluníčko, ve kterém shodou okolností je jako příloha pohádka do krabičky Červená karkulka. Takže jsme doma sedli a vyrobili si ještě papírové divadélko s Karkulkou, vlkem, myslivcem a babičkou a celou pohádku si před spaním ještě jednou zahráli.



Když už se ty náhody takhle sešly, v pohádce jsme ještě chvíli pokračovali a na stoleček jsem pro děti nachystala hru Červená karkulka, pomůcky na výrobu vlka a Karkulky v lese, rozstříhaný obrázek, babiččinny chaloupky v různých velikostech a puzzle postav z pohádky. Ale pěkně postupně.

Hra Červená karkulka
Tuto hru jsem opět získala ve výměně aktivit, autorem hry je Zuzana Staňková. My jsme si jen upravili pravidla. 
Ke hře potřebujeme hrací plán s barevnými políčky, barevnou hrací kostku, figurky podle počtu hráčů, 15 dřevěných kytiček a 1 dřevěný dortík. Po hracím plánu náhodně rozmístíme kytičky a dortík a hra může začít. Úkolem hráčů je posbírat po cestě alespoň tři kytičky a dortík pro babičku.

Sběr kytiček
Aby hráč mohl posbírat kytičku, musí stoupnout na políčko, kde kytička leží. Když by měl políčko s kytičkou přeskočit, protože mu padla barva až za políčkem s kytičkou, může se rozhodnout počkat na další hod, než mu padne potřebná barva. Nebo může jet dál a sebrat až další kytičku.

Sběr dortíku
Políčko s dortíkem je na hracím plánu jen jedno. Hráč na toto políčko musí při hře stoupnout, takže před ním čeká na danou barvu. Políčko s dortem se přeskočit nemůže. Kdo na něj padne, nebere si ho k sobě jako kytičky, ale přemístí ho na jiné políčko na hracím plánu. Podmínkou je, že ho musí dát tak, aby ho mohli i ostatní ještě sebrat a nemuseli se vracet.

Kdo má 3 kytičky a stoupl na pole s dortíkem, může vyrazit do chaloupky k babičce. Pokud po cestě potká vlka, 2 kola nehraje.

Princip hry zvládl i Daneček ve svých 2,5 letech, ale nehráli jsme podmínku, že musí mít 3 kytičky, ale sbírali jsme kytičky tak, jak jsme na políčka stoupali. Prostě pořád vpřed a políčko s kytičkou byl příjemný bonus. ;-)


Aktivity k pohádce
Na pinterest.com se dá najít mnoho inspirace. Také k pohádce o Červené Karkulce jsem tam objevila mnoho pracovních listů,  ze kterých si můžete vybrat aktivity podle toho, co vaše děti už zvládnou. Já si vybrala řazení domečků podle velikosti, stínové pexeso a rozstříhaný obrázek na doplňování částí a na skládání. Celou sadu aktivit můžete stáhnout zde.




Vlk z papírového talíře
Toto byla úplně jednoduchá aktivita, kterou hravě zvládnou i ti nejmenší - nám pomáhala i Lucinka. Danečka moc baví stříhat, tak mi s přípravou papírků pomáhal. Jinak je můžeme nachystat dopředu a děti pak jen lepí. Nastřihané šedé barevné papírky lepíme jakkoli na papírový kulatý talíř, vytvoříme tak hlavu vlka. Dolepíme uši a oči (pohyblivé by byly ještě lepší) a hrozivý vlk může odběhnout na nástěnku.

Karkulka v lese
Vlka už máme, tak teď ještě Karkulku. Tu jsme si vypůjčili z papírového divadla a zaměřili jsme se spíš na prostředí, kde se pohádka odehrává - les a chaloupka. Na vytvoření chaloupky jsme použili lego, protože to teď u nás frčí. Kolem jsme naskládali stromy a kamínky. Škoda, že nemáme mezi plastovými zvířátky žádná lesní, hned bychom je tam schovali za stromy. Na procházce jsme ještě objevili šišky, tak i ty v lese našly své místo.


No a nezbývá, než si pohádku opět zahrát! 
Náhodou jsme šli na divadlo a kolik zábavy jsme si díky tomu užili! :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat