sobota 12. května 2018

Co je to? - Obrázkový slovník pro nejmenší

Články o knihách z naší knihovny začnu knihou, která je u nás tou nejoblíbenější a nejprohlíženější - Co je to? Obrázkový slovník pro nejmenší. Je to kniha, kterou jsme podědili po synovci a neteřích a už u nich byla velmi oblíbená. Danečkovi jsme ji vytáhli, když mu byl zhruba rok. A od té doby se k ní stále vrací a stále ji prohlíží. Momentálně jsme prohlížení obohatili o hádanky, takže je to zábava i pro nás rodiče. O tom ale až za chvíli.



Kniha je rozdělena na několik oblastí, každé je věnována jedna dvoustrana. Pro nejmenší je to parádní poznávací kniha, protože je v ní vyfoceno přes 800 reálných předmětů, věcí, hraček, osob a zvířat. Čtenáři v knize mohou nakouknout do kuchyně, na venkov či na pobřeží a do moře, poznávat ovoce a zeleninu, květiny a stromy, velká a malá zvířata, naučit se zvuky a hlasy zvířat, pojmenovat různé činnosti, procvičit barvy, tvary a počítání - prostě od každého něco.



Jak píše autor v popisku knihy, je to kniha, která vaše děti nenechá potichu. Děti se při prohlížení učí obrázky pojmenovat a rozšiřují si slovní zásobu. Každé téma zároveň vybízí k mnoha otázkám a dalšímu poznávání. Je krásné pozorovat, jak se to dětem v hlavičce spíná a spojují si obrázek s něčím, co znají nebo co zažili a podněcuje je to k rozhovoru.


Jak knihu prohlížíme my?
Začínali jsme klasickým ukazováním a pojmenováním obrázků, až je Daneček začal pojmenovávat sám. Pokračovali jsme různým spojováním obrázků - např. v tématu kuchyně si ukazujeme celý postup pečení buchty, v tématu oblečení se zas oblékáme do různého počasí, na zvířecí dvoustraně přiřazujeme plastová zvířátka, u stránky s předměty z domu hrajeme pohybovou hru "Doběhni k tomu u nás doma" (např. na obrázku je nočník, doběhne k nočníku,..) a mnoho dalšího.


Poslední fází našeho prohlížení jsou již zmiňované hádanky. Nad každou dvoustrannou si vymýšlíme hádanky tak, aby Daneček poznával, který obrázek máme na mysli. Hádanky se dají vymýšlet stále nové a nové a prohlížení jen tak neomrzí. Je to ale teda pořádný záhul, vymyslet hádanku tak, abych neprozradila, který obrázek mám na mysli a zároveň tak, aby hádanky nebyly pořád stejné. :-)




Tato kniha vybízí ke smysluplně strávenému společnému času. Při jejím prohlížení se rodí mnoho a mnoho otázek a odpovědí a vždy se v ní najde něco nového a zajímavého. Je na čase ji začít prohlížet i s Lucinkou. :-) 

Praktické informace o knize:
Kniha je bohužel momentálně nedostupná, ale věřím tomu, že se dá půjčit v knihovnách. Na trhu je nepřeberné množství různých obrázkových slovníků, tento je jedinečný v tom, že obsahuje tak velké množství opravdu reálných (i když občas trochu zastaralých) fotografií. 

Tak vzhůru za poznáváním! 

Žádné komentáře:

Okomentovat