neděle 27. ledna 2019

Sněhuláček panáček, na stolečku pár hraček

Po tříkrálovém týdnu napadlo venku fůra sněhu a začalo pořádně mrznout. A tak se tři králové ze stolku odstěhovali zase na rok do krabice na půdu a místo nich se nám tam přes noc uvelebili sněhuláci. To bylo ráno radosti! "Dáda má radost, že máme sněhuláky i doma!" znělo bytem. :-) Jestli si chcete také aspoň online pohrát s těma našima sněhulákama, čtěte dál.




1) Barevní sněhuláci
Nápad jsem okoukala na pinterestu. Na papír jsem nakreslila dvě stejné hlavy sněhuláků, zalaminovala (to mi ještě fungovala laminovačka) a od hlavy dolů jsem nalepila suchý zip. Pak jsem z velké zásoby petvíček (mimochodem chystám článek o hraní s víčky) vybrala dvojice stejných a nalepila na ně kousíčky druhé části suchého zipu. No a knoflíky pro sněhuláka byly hotové. Pak už stačí jen k jednomu sněhulákovi nalepit dle libosti nějaké knoflíky a děti nalepují ke druhému podle vzoru. Ale my s tím hráli i jinak. Lucinka odlepovala a znovu nalepovala, jak ji napadlo. Kromě hledání stejných barev jsme ještě porovnávali, který sněhulák má více knoflíků, počítali je, vymýšleli různé kombinace barev a nebo jen tak s nimi hráli.


2) Krmení sněhuláka
Při chystání aktivit se vždycky snažím vybrat i nějaké převážně pro Lucinku. A ono to v závěru baví stejně i Danečka. :-) Krmení sněhuláka byla právě ta aktivita. Na jednu láhev jsem nakreslila hlavu sněhuláka a do ní jsme pak vhazovali barevné kuličky. Starším se to dá ztížit tím, že vhazují pomocí kleštiček. Jednoduché, efektní.



3) Koulovačka
Pro procvičení motoriky jsem nachystala koulovačku. Na 10 kelímků jsem zase nakreslila hlavy sněhuláků a vybrala větší barevné kuličky. Ze sněhuláků jsme postavili pyramidu a kuličkami na ně házeli z různé vzdálenosti a snažili se sněhuláky zkoulovat. Zábava u toho byla veliká!


Druhou možností bylo kelímky rozložit po podlaze a snažit se kouli hodit do některého sněhuláka. Dají se třeba i bodově odlišit podle vzdálenosti.



4) Sněhové koule
Do dvou mističek jsem vybrala bílé kuličky. Pomocí kleštiček jsme je přenášeli do druhé misky. Jako obměnu jsme použili brčko. Daneček musel kuličku brčkem nasát a přenést do mističky.



5) Sněhové vločky
Sněhuláci nejdou stavět, pokud venku nenapadne sníh. A tak i na vločky přišla řada. Z barevných petvíček jsem vybrala stejně barevné dvojice, nalepila na ně samolepící suché zipy tak, aby se daly k sobě spojit dvě stejná víčka. Dovnitř víčka jsem nakreslila vločku a už jsme mohli spojovat podle barviček.


6) Sněhulák z plastelíny
Zaručeně nejoblíbenější hračkou posledních týdnů je u nás plastelína. Ta se vyndavá snad každý den. Tak i jeden úkol ve sněhulákovým týdnu byl z plastelíny. Na papíru byly předkreslené jen tři koule, zbytek jsme dodělávali podle fantazie z plastelíny.



7) Hraní se sněhem
Protože jsme tento týden trávili převážně doma kvůli bacilům, kteří se u nás usídlily, donesli jsme si sníh domů. A hned jsme z něj postavili sněhuláka opravdového! Zábava se sněhem byla na dobrou hodinku a byla by i delší, kdyby tak rychle neroztál! :-) My ho totiž bagrovali, přesypávali, tvarovali do různých obrazců, pak jsme ho i obarvili a zvířátka v něm schovávali.








8) Sněhulák z papíru
Abychom na sněhuláčí týden měli památku i na nástěnce, vytvořili jsme si sněhuláka i z papíru. Papír A4 jsme pokreslili různobarevnými křídami (naše první seznámení s křídou a dopadlo hned na výbornou, nadšení obrovské!) a sněhuláka vyrobili ze zmačkaného papíru. Nic složitého, ale zábavné to bylo. :-)



Další týden za námi a teď se uvidí, co nám stoleček vykouzlí dál. Chystáme se do knihovny, tak třeba odtud přineseme zase další téma. Čím se právě zabýváte vy? S čím si hrajete teď v zimě, kdy se delší čas tráví doma? Podělte se s námi... 

Žádné komentáře:

Okomentovat