pátek 1. března 2019

Čteme si: Místo, které znám...

Dneska bych ráda z naší knihovny vybrala dvě knížky, které máme oblíbené - hlavně před prohlídkou u paní doktorky. Jedním z únorových týdnů nás provázelo téma u lékaře, o kterém chystám také článek, tak dneska jen malá ochutnávka dvou knih, které nesměly na stolečku k tématu chybět. 


Místo, které znám - Dětský lékař


Kniha vypráví o malé Zdeničce, která musí jít na preventivní prohlídku k paní doktorce. S ní tam také jde její bratr Honzík, kterého trápí kašel. Zdenička z toho má trochu strach, protože neví, co jí všechno bude dětský lékař dělat. A tak Honzík vyndá svůj lékařský kufřík a ukazuje Zdeničce všechny nástroje. 

Pak už se děti přesunou do čekárny. Na dvojstraně je veliký obrázek čekárny u paní doktorky, kde je mnoho hraček. Obrázek přímo vybízí k povídání si o tom, co jednotlivé postavy dělají. Zároveň je v textu skrytý úkol i pro čtenáře. Najdete danou věc na obrázku?


Z čekárny volají Zdeničku a Honzíka do ordinace. Ta je krásně barevná. Pan doktor Zdeničku změří a pak si může před očkováním prohlédnout ordinaci, aby našla různé předměty z lékařského kufříku, který doma prohlíželi s Honzíkem. Mezitím vyšetřuje pan doktor Honzíka. 


A nakonec Zdenička dostane očkování. Je veliká hrdinka a směje se tomu. Pan doktor ji vyšetří a jdou do lékárny vyzvednout Honzíkovi sirup proti kašli. 


Na závěrečné dvojstraně je spoustu obrázků různých lékařských nástrojů. Tu máme nejradši, protože děti přikládají nástroje ze svého lékařského kufříku. 


Místo, které znám - Nemocnice


Zuzanka v tělocvičně přeskočí kozu a přitom si poraní nohu. Musí do nemocnice. Čeká ji velké dobrodružství. 

Přijíždí pro ni sanitka s moc hodnými záchranáři. Naloží ji na nosítka, dají jí na nohu dlahu a jedou sanitkou do nemocnice. Tam už na ni čeká její tatínek. 



Na obrázku děti vidí, jak vypadá rentgen, kam poslal Zuzanku pan doktor, který ji vyšetřoval. Pan doktor zjistí, že je to zlomenina a Zuzanka musí na operaci. O stranu dál už je Zuzanka na lehátku, doktoři jsou oblečeni v zelených pláštích a zas můžeme s dětmi popisovat, jak to vypadá na operačním sále. 


Po operaci se Zuzanka probouzí se sádrou na noze a čeká tam na ni i maminka. Dál Zuzanka popisuje, jak se v nemocnici má a co tam všechno může vidět. Přichází za ní hodně návštěv a může si hrát v herničce pro děti. 
Nakonec jí paní doktorka sundá sádru a dá jí jinou - na chození. To už může jít Zuzanka domů. Na závěr ještě obrázek sanitky a různých zařízení v nemocnici. 



Tyto dvě knihy máme moc rádi. Děti se mile seznámí s tím, jak to chodí u pana doktora a v nemocnici a vidí, že se nemusí ničeho bát. 

Máte i Vy nějakou oblíbenou knihu z doktorského prostředí? 

Žádné komentáře:

Okomentovat