neděle 20. ledna 2019

Betlémská cesta v Třešti

Každoročně se o Vánocích (teda my spíš po Vánocích) vydáváme načerpat ještě zbytek vánoční nálady do sousední Třeště. Od 26.12 - 2.2. zde totiž pravidelně každý rok můžete navštívit Betlémskou cestu. O co se jedná? 



Spolek přátel betlémů v Třešti otevírá o Vánocích 15 betlémů, které je možné navštívit v rodinách. Protože Třešť je město betlémů, celoročně zde můžete navštívit expozici betlémů v Schumpeterově domě, kde je k vidění veliký dřevěný betlém, do kterého každoročně přibývají nové figurky na akci zvané Dřevořezání. 

Třešťské betlémy jsou komponovány jako diorama, v němž se krajina vytvářená z pařezů, mechů a jiných přírodnin stupňovitě zvedá a přechází v krajinu malovanou, tzv. "lončoft". V Třešti má stavění betlémů více jak dvousetletou tradici. Nejdříve se zde objevovaly papírové betlémy, pak dřevěné figurky. Místní řezbáři své betlémy rozšiřují o nové postavičky a zvířátka dodnes. Více o historii betlémářství v Třešti najdete zde a také tady


My návštěvu betlémů zahajujeme vždy v Schumpeterově domě, kde hned zamíříme do zadní části k tomu největšímu betlému. Pro děti je zde mnoho a mnoho scén a figurek, o kterých se dá povídat a na které můžeme koukat a vydržíme zde klidně hodinu. Největší lákadlo pro prťousky je malý krteček, který vylézá a zalézá do své nory. K vidění je zde i pohyblivý kovář, přadlena, tkadlec a pro dospělé třeba figurka Jana Pavla II., Karla IV. a mnoho známých spisovatelů. Každoročně je betlém doplňován o nové figurky, které vzniknou na akci Dřevořezání



Po prohlídce betlémů v Schumpeterově domě, kde mimo jiné je i papírový betlém a gumičkový betlém, zajdeme ještě do nějaké rodiny. Mapu, kam můžete zajít se podívat na betlém, naleznete zde. My jsme si vybrali číslo 7 a 8 a oba byli nádherné. V jednom plavaly dokonce živé rybičky, což byla pro naše děti veliká atrakce. No a v druhém jsme objevili kadibudku, ve které seděl děda s fajfkou. Od té doby Daneček vždycky, když projíždíme Třeští, zahlásí - Tam byl děda blééé. :-)  

No a na závěr můžete zajít ke Svaté Rodině v ulici Na Hrázi, kde jsou postavičky v nadživotní velikosti. 

A pokud zavítáte na betlémy v období 26. 12. - 2.2., můžete se zúčastnit ještě krásného projektu Ježíškova cesta městem. Na informačním středisku obdržíte Ježíškův zápisník, do kterého plníte různé úkoly po městě. Podle mapy postupně objevíte 10 zastavení, vyluštíte úkol a zapíšete výsledek do zápisníku. Za vyplněný zápisník pak na vás čeká na íčku sladká odměna. Tak vzhůru za Ježíškem! Pro inspiraci Ježíškův zápisník z roku 2018 je ke stažení zde.  My už byli na hledání stanoviště příliš zmrzlí, ale příští rok se na cestu určitě vydáme. 

V Třešti Vánoce nikdy nekončí! 














Žádné komentáře:

Okomentovat