neděle 13. ledna 2019

My tři králové jdeme k vám... a zdržíme se celý týden

Slova z koledy v nadpisu zná snad každý. Kdo to ale byli ti tři králové? Odkud, kam a proč šli? Co nesli s sebou? Tyhle a ještě mnohé další otázky provázely náš minulý týden.

Vše začalo návštěvou koledníků tříkrálové sbírky u nás doma. Byli krásně oblečení jako králové, koledou nám popřáli štěstí, zdraví do nového roku a napsali požehnání na dveře. Když odešli, strhla se smršť otázek, a tak jsme si z třech králů udělali celotýdenní téma. Nachystala jsem různé aktivity, knížky a vždycky, když byla chuť, prohlubovali jsme to, co už jsme zjistili a zaplnili jsme si opět stoleček tematickými hrami.


1) Kdo to byli tři králové? 
Nejprve jsme si s dětmi přečetli, kdo to vlastně byli tři králové. Využili jsme knihy, které máme doma (viz. bod 7). Poté jsme našli v krabici postavičky tří králů a přidali je do našeho betléma, který jsme skládali celý advent a při tom jsme si zazpívali koledu My tři králové jdeme k vám společně s Kouzelnou tužkou u ozvučeného betléma (viz. Vánoční aktivity - ozvučený betlém). 
Hezky zpracované informace o tradicích a o třech králích jsou v pořadu České televize Naše tradice

2) Výroba královské koruny
Momentálně u nás frčí samolepkové období, takže lepíme samolepky všude možně, výzdoba královské koruny byla jasná - samolepky. Korunu jsem vystřihla každému trochu jinou, aby si ji poznali a pak už jen zbývalo, aby si každý vybral nějaké nálepky a polepil si ji. Z korun měli oba takovou radost, že ji často sundaváme z nástěnky a běhají s ní po bytě ještě teď. :-)


3) Dary tří králů
Celý advent jsme u postaviček z betléma zkoumali, co kdo nese Ježíškovi. O darech třech králů jsme si také dlouho povídali a hlavně jsme si je i namalovali a vyzkoušeli. Na papír jsem nakreslila 3 hlavy a děti měly za úkol dotvořit šaty. Na papírový kapesník zapouštěly štětcem barvy, až se šaty z kapesníku hezky vybarvily. Pak jsme dolepili už jenom královské koruny a dary, co který král nesl. Jako zlato jsme použili obal od čokolády ze stromečku, jako myrhu kousek větvičky ze stromečku a jako kadidlo skutečné kadidlo. U toho jsme se trochu pozastavili, protože máme doma na vyzkoušení hned několik druhů kadidla. Zapálili jsme si tedy aromalampu a různé druhy kadidla v ní zkusili pálit, abychom cítili, jak kadidlo voní. Podívali jsme se také na internetu na strom kadidlovník, z jehož pryskyřice se kadidlo získává.


4) Chaloupka na vršku - Jak to bylo na tři krále
Krásně ztvárněný příběh o třech králích je také v pohádce Chaloupka na vršku. 

5) Stolečkové hraní
Na tříkrálovém stolečku celý týden ležely tyto aktivity: 
Ozvučený betlém (ještě z vánočních aktivit), protože jsme k němu přidali postavičky třech králů. 

Přiřazování koruny k jejímu stínu (na suchý zip)

 Skládání postaviček třech králů 

Najdi korunu v řadě. Která koruna nepatří do řady? 


Miska s kadidly na přivonění, děti si je třídily podle druhu


6) Čtení o třech králích
Bible pro batolátka

České Vánoce Josefa Lady

Vánoční hvězda (leporelo pro nejmenší)
Výsledek obrázku pro vánoční hvězda leporelo
Hezky nafocené jsem ho našla zde na webu.

Bible na dobrou noc



Bible ke křtu

7) Cesta tří králů - stolní hra
Jednoduchá hra na poznávání barviček. Hrací plán je tvořen z hvězdiček šesti různých barev. Každý hráč si zvolí jednoho krále a postaví svou figurku na start. Hráč hodí kostkou a posune svoji figurku na stejně barevnou hvězdičku, jako hodil na kostce. Pokud je na hvězdičce úkol, splní ho. Úkoly jsme měli tyto:
  • Král ztratil korunu, vrať se ji hledat o tři políčka zpět.
  • Král uviděl hvězdu zářit jasněji. Pospíchal tedy, popojdi o 3 pole vpřed.
  • Je večer, král je unavený. Jedno kolo stojíš.
  • Hvězda se ztratila. Počkej na krále za tebou, aby ti ji pomohl hledat.
  • Jednomu z králů se rozsypalo zlato a ty jsi mu pomohl sbírat. Za odměnu jdi vpřed o 2 políčka.
  • Už jsi skoro před Betlémem, ale roztrhl sis plášť. Musíš si ho nechat zašít, 1 kolo nehraješ.
8) Cesta za betlémy
Celé Vánoce jsme se chystali, že se pojedeme podívat na betlémy do Třeště - města betlémů. Nakonec jsme výletem zakončili náš tříkrálový týden. O výletu je tady na blogu samostatný článek, protože betlémy v Třešti si to zaslouží.



A tak nezbývá, než vám všem vinšovat štěstí, zdraví, dlouhá léta... 





Žádné komentáře:

Okomentovat