sobota 6. srpna 2022

Výletujeme - Vranovsko

Letní dovolená bez koupání není dovolenou. A krásné koupání nás provázelo celou dovolenou ve Štítarech (nedaleko Vranovské přehrady). Líbilo se nám tam natolik a ještě jsme toho tolik nestihli, že si tam ještě týden o těchto prázdninách přidáme. :-) Takže tedy první várka tipů, co v okolí Vranovské přehrady podniknout s dětmi. 



  • Vranovská pláž

Vranovská přehrada je jednou z nejčistších přehrad v ČR. Koupání zde bylo parádní. Vstup na pláž je zdarma (dříve býval vstup na pláž zpoplatněn), ale pokud si u vstupní brány zaplatíte 60 Kč, můžete neomezeně na tobogán a do dětské herničky. 

Dětská hernička U Sumce Lecha

Herničku najdete v restauraci Gaudeo. Probíhají zde také různé animační programy - od tvoření, přes loutkové divadlo až po letní kino. Hřiště je zde i venkovní. Pro starší děti je u restaurace i lanový park. 





Atrakce na pláži

Na pláži se můžete vyřádit na mnoha atrakcích. Pro nejmenší jsou zde malé, ručně poháněné lodičky kačenky. Starší děti si mohou zařádit na velké nafukovací skluzavce, která vede až do vody nebo na nafukovadlech a nafukovací trampolíně uprostřed přehrady - vše je ale placené. Kačenky stály 50 Kč za jednu lodičku na 15 minut. 


Půjčovna sportovních potřeb a plavidel

Přímo na pláži si můžete půjčit vodní šlapadla, elektrolodě, šlapadla se skluzavkou, veslice, kánoe, paddleboardy a mnoho dalšího. My jsme si půjčili šlapadlo se skluzavkou a bylo to super. Děti dostaly vesty a tak se mohly ze skluzavky klouzat samy. Půjčení šlapadla se skluzavkou na hodinu stálo 360 Kč. 

 

Více informací a ceníky jednotlivých služeb najdete tady.  


  • V´RUN OFF´ park 

Pokud budete někdy v okolí Vranova nad Dyjí, vyhraďte si jeden den určitě na V´run off´ park, který najdete kousek na zámkem. Bývalý statek zaručuje doSTATEK zábavy pro celou rodinu. Ve venkovním areálu si děti i dospělí mohou zařádit na nádherném dřevěném kombajnu, vyzkoušet houpaliště - 13 různých houpaček, prolézt lanovým 3D bludištěm v 7metrové výšce, projet na šlapacích autíčkách, zaskákat na vzduchové trampolíně, prolézt všechny lanové překážky a mnoho dalšího. Velkým lákadlem pro nejmenší je určitě velikánské pískoviště s netradičními prolézačkami, ale bezkonkurenčně nejlepší je vodní svět, takže si určitě přibalte do batůžku i plavky a ručníky. Více informací tu. 




  • Prohlídka řopíků

Nad parkovištěm u V´run off´ parku se nachází Pevnostní muzeum, takže po řádění na atrakcích v dětském zábavním parku můžete zaskočit do dvou bunkrů z poválečného období. My můžeme doporučit zvlášť pro kluky, Danečkovi se to totiž moc líbilo. Více info tady

  • Exkurze do vodní elektrárny

Za návštěvu určitě stojí také vodní elektrárna. Prohlídku je třeba si rezervovat dopředu na jejich stránkách, co je ale skvělé, že je prohlídka zdarma. A navíc elektrárnou provází milý, vtipný pán, který má k elektrárně celoživotní vztah. Prohlídka trvá zhruba hodinu. Nejdříve průvodce řekne pár informací o přehradě, historii a funkci, pak pustí asi 20minutový film o vodní elektrárně a na závěr prohlídky se můžete jít do elektrárny také podívat. 

 

  • Konopné bludiště na farmě Vranč

Nedaleko Bítova stojí určitě za návštěvu Konopná farma. Od hradního parkoviště je to kousíček, tak se tam dojděte osvěžit konopným pivem či konopnou limonádou (pro děti nezávadná :-)). Vstupné na farmu je 50 Kč. Po příchodu se ocitnete na Jamajce! Písčitá pláž s tím nejjemnějším horkým pískem, palmy, jamajský bar, pohodička u pivka či limonády... A až se toho nabažíte, skočte si zabloudit do konopného labyrintu. Jedním z několika vchodů vejdete a hledáte cestu ven. Labyrint má úzké cestičky, takže kočárek musíte nechat před ním. V jamajském baru si můžete zakoupit také mnoho konopných produktů z místní farmy. Pro děti je na písku plno hraček a dětské hřiště. Více info tady


  

  • Zahrada se zvířaty u Bítova

Od Konopné farmy jsme se vydali k hradu Bítov na přístaviště a po cestě se stavili ještě v zahradě se zvířaty u parkoviště. Je to taková minizoo s domácími zvířaty z celého světa. Co nás ale trochu zarazilo byla výše vstupného. :-( Zážitkem bylo, že krmení v pytlíku, které se dá na pokladně zakoupit, je pro všechna zvířata, takže děti chodily od výběhu k výběhu a všechna zvířata mohly nakrmit. Více info tu




  • Lodní doprava Vranov

Pro nástup do lodi jsme si vybrali přístaviště Bítov hrad. Bohužel cesta k němu pro kočárky moc není, což jsme si dopředu nezjistili, takže jsme museli překonat hodně kořenovou a kamenitou cestu. Na loď se sice s kočárkem dá, dokonce jsme za něj nic neplatili, ale pokud pojedete až na zastávku Vranov hráz, opět vás čeká s kočárkem cesta asi do 30 schodů. Takže pro příště už víme, že na loď raději bez kočárku. :-) Jízda od hradu na hráz trvala asi hodinu a bylo to parádní. Jízdní řád a ceník najdete tady




  • Památník železné opony u Čížova

Povyprávět dětem o historii jsme zajeli do Čížova, nachází se tu totiž jediná dochovaná ukázka části bývalé železné opony v tehdejší Československé socialistické republice včetně strážní věže, tzv. "špačkárny".  



U památníku nakoukněte také do místního Informačního centra, ve kterém jsme tedy čekali spíš výstavu k historii Železné opony, ale výstava o zvířectvu a rostlinách Vranovska byla pro děti moc hezky udělaná. Za "íčkem" je pak nádherné dětské hřiště s mnoha nízkými lanovými překážkami. 






  • Zřícenina hradu Cornštejna

Cornštejn, hrad pocházející ze 14. století, byl vystavěn nad vodní hladinou u Bítova. Má velmi bohatou historii, protože patřil až do dobytí husity českým králům. Zřícenina je opravdu rozsáhlá. My jsme ji navštívili zrovna při jarmarku a mohli jsme tak absolvovat dětskou prohlídku s Bílou paní. Na děti tu ale myslí i jindy, než při jarmarku, protože po celém hradě je schováno 5 úkolů ze hry Za cornštejnským pokladem. Když všechny úkoly správně splníte, vyjde vám tajenka, za kterou u pokladny dostanete odměnu. Více informací tady




Okolí Vranova nad Dyjí je nádherné a pro děti velmi přátelské. 
Čeká nás tu ještě týden, tak uvidíme, co tu ještě zažijeme a s čím se s vámi podělíme... :-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat