pondělí 11. července 2022

Výletujeme - Žďár nad Sázavou

První letošní prázdninování nás čekalo ve Žďáře nad Sázavou. Strávili jsme zde 4 dny a přinášíme pár tipů, co se tu dá s dětmi zažít, vidět, prožít... :-) 


Rekreační areál Pilák

Tak tenhle areál vám určitě nabídne program na celý den. My jsme zde byli již podruhé, tentokrát jen na odpoledne. Ale vyřádí se zde malí i velcí. V areálu, který se nachází v krásném prostředí na břehu Pilské nádrže, najdete několik dětských hřišť - pro nejmenší Hřiště pro předškoláky, Les na honěnou, Lanovku, Balanční mikádo, pro starší Lanovou pyramidu. 


Pilská nádrž láká k vykoupání, svezení na lodičce či šlapadle nebo rybolovu. 


V areálu je i minigolf, discgolf, hřiště na míčové hry, pingpong. Také si můžete procvičit tělo na fittnes hřišti a občerstvit se ve stánku s výborným občerstvením. V sezoně zde také funguje půjčovna všeho možného sportovního vybavení. 

Areálem vede také cyklostezka vhodná na kola, inline brusle, koloběžky, po níž dojdete nebo dojedete až k hranici mezi Moravou a Čechami, kterou zdobí Olšiakovy sochy Lva a Orlice. Prostě tady se nudit určitě nebudete... :-) Více info zde.  


Muzeum nové generace

Na zámku jsme navštívili Muzeum nové generace. Doporučuji ho navštívit hned ze začátku návštěvy Žďáru, protože seznamuje s historií zámku, který byl původně cisterciáckým klášterem. Na začátku dostanete audioprůvodce. 


Celé muzeum si procházíte sami, u každého exponátu je číslo, které namačkáte do audioprůvodce a začne se vám ve sluchátkách přehrávat komentář. Exponáty jsou interaktivní, moderní. Najdete zde např. otáčecí knihu, na které se vám promítá digitální příběh, projdete s mnichem celý jeho den, prohlédnete si jednotlivé budovy kláštera na kovovém rozsvěcovacím modelu nebo prožijete příběh založení kláštera v animované kronice. 






Ve druhém patře muzea se seznámíte se stavbou kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, potkáte stavitele a architekta Santiniho a mnoho dalšího. 



Toto muzeum vás doslova vtáhne a zanechá ve vás zážitek ještě dlouho po návštěvě. Nám se zde moc líbilo a můžu říct, že v žádném takovém muzeu jsme předtím ještě nebyli... :-) Více informací tady


Dětské prohlídky na zámku - Barevný život ptáků

Pokud chcete s dětmi zažít trochu jinou prohlídku zámeckého okolí, zajděte určitě na letní dětské prohlídky. Každé pondělí, středu a pátek v 10:00 se děti vypraví s malým ptačím mládětem hledat jeho maminku. Po cestě potkají mnoho jiných ptáků, kteří jim poradí různé indicie k nalezení ptačí maminky, až ji na konci programu, který trvá zhruba 90 minut, opravdu najdou. Prohlídka je interaktivní, děti si prohlédnou skutečné ptačí hnízdo, projdou životní cyklus malého ptáčátka, prohlédnou modely ptáků a poznají různé druhy ptáků. Naše děti byly z programu nadšené, tak věřím, že i vaše děti budou... :-) Více info tady




Kavárna s herničkou Hopík

Když prší, nebo si jen chcete pořádně zařádit, navštivte útulnou kavárnu s hernou pro děti Hopík. V kavárně je velký labyrint plný nejrůznějších překážek, prolézaček, skluzavek, trampolín... V rohu je i koutek pro nejmenší návštěvníky, kde si mohou skládat z cihliček, molitanových kostek nebo se schovat v kuličkách. Děti se tu vyřádily do sytosti a odcházely naprosto spokojené... :-) Více info tady... 




Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Protože dětská prohlídka Barevný život ptáků, kterou jsem uváděla výše, prochází naučnou stezkou kolem Zelené hory, zavítali jsme i sem na prohlídku. Místo má svou atmosféru, je velmi vyhledávanou památkou. Nás ale trochu zklamalo... Stavba je to nádherná, to je samozřejmé, ale čekala jsem alespoň nějakou malou aktivitu pro děti, kterých s námi na prohlídce bylo nejméně 10. Stačil by krátký pracovní list či nějaká hledačka detailů...Prohlídka trvala 45 minut, pro milovníky historie a architektury určitě zajímavá, nám u ní Lucinka usnula... :D Před návštěvou doporučujeme zajít do Muzea nové generace, kde se s historií stavby seznámíte velmi podrobně, interaktivně, moderně. :-)  Více info tu





Olšiakovy sochy

Během putování Žďárem nad Sázavou a jeho okolím určitě narazíte na nejednu sochu Michala Olšiaka. Sochy jsou betonové v životní či nadživotní velikosti, po některých se dá i lézt. Při putování krajinou tak narazíte například na Hamroně, Hejkala, Mamlase, Koně i s koňským povozem, Mamuta a další. Zapojit se můžete i do hry Putování po sochách Michala Olšiaka, kterou připravila Koruna Vysočiny. Více info a hrací kartu k této hře najdete tady. Na nás v lese pod Rozštípenou skálou vykoukl Mamut, po cestě nás přepadl žabošnek Hamroň a málem jsme se srazili s koněm a jeho povozem. :-) 




 Šlakhamr a Rozštípená skála v Hamrech nad Sázavou 

Městských atrakcí už jsme prošli dost, tak jsme poslední den vyjeli kousíček za Žďár do Hamrů. Odtud jsme se vydali na Hamerský vycházkový okruh k Rozštípené skále. A volba to byla výborná. Hned po zaparkování nás čekala první atrakce - přebrodění fakt studené řeky Sázavy (dá se obejít po mostě, ale přes řeku je to větší zábava). Za řekou hned je dětské hřiště spravované místními dobrovolnými hasiči. Cesta ke skále vede lesem, no a po chvilce narazíte na Mamuta, který hlídá Rozštípenou skálu. Dále po proudu řeky Sázavy jsme navštívili muzeum hamernictví - Šlakhamr. Zde doporučujeme absolvovat i prohlídku, která je naprosto parádní. Při prohlídce vám paní průvodkyně pustí různé staré zemědělské stroje a uvidíte i vodní kolo, jak roztáčí veliké kovářské kladivo. V muzeu je také drobné občerstvení a vstupné je sem víc než lidové. Více info tady








 



Konec světa ve Šlakhamru

Po cestě k Rozštípené skále ještě zavítejte na zmrzlinu do osady Šlakhamry. Byla tam moc milá paní zmrzlinářka. Od té jsme se také dozvěděli, že tam místní mají jednu raritu, a to Konec světa. Nachází se přímo na hranici Čech a Moravy a hlídá ho figurína celníka. Tak kdo jste ještě nebyl na konci světa, zajeďte si do Hamrů nad Sázavou... ;-) 




Když už jsme došli až na samotný konec světa, je tu i konec našeho putování po Žďáře nad Sázavou... 
I když se nám na první pohled zdálo, že v tomhle městě toho moc není, čtyři dny jsme naplnili parádně... :-) 
Tak ahoj při dalším výletování... 




Žádné komentáře:

Okomentovat