pátek 5. ledna 2024

My tři králové

Svátek Tří králů neboli Slavnost Zjevení Páně slavíme 6. ledna. Kašpar, Melichar a Baltazar, tři králové nebo také mudrci, protože byli velmi učení, přinesli do Betléma Ježíškovi vzácné dary - zlato, kadidlo a myrhu. Proč zrovna tyto tři dary? Zlato bylo považováno za nejcennější kov a jeho darování bylo výrazem veliké úcty k narozenému králi. Kadidlo je pryskyřice z kmene kadidlovníku. Stoupající dým kadidla je symbolem našich modliteb stoupajících k Bohu. Myrha je vonná pryskyřice, která se používala jako součást mastí pro balzamování zemřelých, ale také jako léčivá mast. Darování této masti mudrci bylo symbolem Ježíšova budoucího utrpení. 

Jak slavíme tento svátek doma s dětmi my? Do tohoto článku sepíše naše tipy, co jsme vyzkoušeli, třeba opět někoho inspirují. :-) 


Nosím královskou korunu
Vše jsme začali povídáním o královské koruně. Kdo ji nosí, jak vypadá, co znamená. Přešli jsme k vánočnímu příběhu o malém a přesto velkém králi Ježíškovi, za kterým putovali tři králové dlouhou cestu. Děti si vytvořily na šátku královskou korunu a ozdobily ji diamanty. Inspirovala jsem se katechezí Nosím královskou korunu z knihy Aby malé bylo velké.



Hledání královských korun po bytě a párování do dvojic
Po bytě jsem dětem schovala 18 různých královských korun. Když je našly, hledaly stejné dvojice.



K + M + B
Na korunách s písmenky K, M, B si děti procvičily nejen písmenka, ale také jemnou motoriku. Písmeno K vyskládali pomocí bambulek, písmeno M knoflíky a písmeno B žlutými "diamanty". Pak jsem jim z abecedy vynadala písmenka K, M, B a měli je roztřídit ke správné koruně. Nakonec ještě hledali věci, které začínají na stejné písmeno.




Kašpar, Melichar, Baltazar
Pro Dádu jsem měla ještě úkol složit jména třech králů, ale parádně se do toho zapojila i Lucinka. Dádu teď písmenka začínají hodně bavit, skládal jména podle předlohy.




Výroba královské koruny
Z papíru jsem vystřihla 3 koruny, každý si vybral jednu. Lepidlem tam lepili barevné bambulky, Dáda a Lucinka si ji pak ještě vybarvili.




Tři králové pro nejmenší
Pro Verunku jsem nachystala jednoduché tvoření třech králů. Z papíru jsem vystřihla 3 hlavy, 3 koruny a z látky 3 šaty. Verunka pak vše lepila na papír. Do ruky jsme pak králům dali také dary - zlato = zmačkaný obal od čokolády ze stromečku, kadidlo = lněná semínka, (protože kadidlo jsem nenašla, přestože ho pytlíček doma máme) a myrhu = jehličí ze stromečku.



Tři králové z roličky
Daneček a Lucinka už se pustili do složitějšího vyrábění třech králů. Ze žlutého papíru vystřihli koruny a nalepili na roličku. Z látky si vystřihli pláště pro krále, nalepili a dokreslili obličej. Na závěr jim do ruky dali také dary, stejně jako Verunka.



Tříkrálová bábovka
Prý se v tento den pekl tříkrálový koláč, do kterého se zapekla mince. Kdo ji našel, toho se pak po celý rok držely peníze. My jsme upekli bábovku, ale bez mince.



    Tříkrálová hledačka - Putování za hvězdou
Dětem jsem po domě a zahradě poschovávala svítící hvězdičky. U některých byl i krátký úkol. Nakonec hvězdičky děti dovedly ke kometě nakreslené žlutou potravinářskou barvou ve sněhu a u ní byla rozsvícená lucernička. Když není sníh, hezká hledačka se dá udělat z obalů od Kindervajíček, na které se nakreslí hvězda a dovnitř můžete schovat úkol.





Další den jsme s dětmi ještě vyrazili na tříkrálový tradiční výlet do Třeště na betlémy do Schumpeterova domu. Více o Betlémské cestě v Třešti jsem už psala v tomto článku. Každoročně je v Třešti také stezka pro děti po městě Ježíškova cesta až do Hromnic.



Další tipy na tříkrálové aktivity:

  • u nás na blogu najdete ještě jeden starší článek s tipy spíše pro menší děti - tady
  • křížovky, pracovní listy a různé doplňovačky najdete tady 
  • Příběh prvních Vánoc (čtení s porozuměním) od Nikol Hauck - zdarma ke stažení tady
  • hezké pracovní listy pro menší děti od Tvoříme pro děti tady 
  • nápady pro předškoláky ke Třem králům z MŠ Těšovice tady 
  • a spoustu námětů na tvoření na Pinterestu






Žádné komentáře:

Okomentovat