úterý 26. května 2020

Dary Ducha svatého - ROZUM

Druhým darem Ducha svatého, který nám holubička představí, je ROZUM. Duch svatý osvěcuje náš rozum, abychom naslouchali Božímu slovu, poznávali, co nám Bůh říká. Proto se s dětmi tento den zaměříme na Písmo svaté - Bibli a uděláme si takový Den Bible.

Na stolečku jsme ráno našli krabici. V krabici byla dětská Bible, opálený svitek s dopisem od holubičky, obrázek Cyrila a Metoděje a psací brko. Nejdříve jsme si přečetli dopis od holubičky.



Navázali jsme rozhovorem s Biblí, která nám vyprávěla o tom, jak Bible vznikla, kdo ji napsal, co obsahuje. Inspiraci jsem našla v manuálu pro učitele O Bibli bez nudy. Na těchto stránkách najdete i prezentaci ke stažení, podle které si s dětmi můžete celou lekci projít. My jsme si program hodně zkrátili a zařadili jen důležité informace, protože naše děti jsou ještě malé. Ale i tak je to hodně bavilo a dozvěděly se spoustu nových informací o Bibli.


Z krabice jsme pak vytáhli obrázek Cyrila a Metoděje a povídali si o tom, že abychom Bibli mohli rozumět, potřebovali jsme ji mít přeloženou do svého jazyka. A o to se zasloužili právě tito dva muži. K tomuto jsme si pustili video z cyklu Dějiny udatného národa českého - Velká Morava.


Po videu a povídání s mluvící Biblí jsme se pustili do úkolu od holubičky, který pro tento den je: Seznam se s historií Bible a vytvoř si papyrus, na který se původní Bible psala. Inspiraci jsem našla zde.
Jak vyrobit papyrus?
Potřebuješ:

  • arch balicího papíru
  • nádobu s vodou
  • houbu
  • desku na zatížení
Arch balicího papíru natrháme na proužky asi 3 cm široké a 20 cm dlouhé. Pruhy papíru proplétáme mezi sebou střídavě vždy jeden nahoru a jeden dolů tak, aby se překrývaly. Vzniklý arch namočíme do vody nebo potřeme mokrou houbou tak, aby se pruhy spojily. Nakonec papír uhladíme, zatížíme a necháme uschnout. Na hotový papyrus pak zkusíme psát brkem, jak se dříve také psávalo. 

No a na závěr už nám v krabici zbývalo jen psací brko, kterým jsme si zkusili na zaschlý papyrus psát a kreslit. 

Celé povídání o Bibli jsme zakončili prohlížením našich vlastních vyrobených Biblí, které jsme tvořili po celou postní dobu. Je zajímavé pozorovat, co všechno si děti i v tak nízkém věku zapamatovaly. 


Zajímavé odkazy, které se vztahují k tématu Bible:









Žádné komentáře:

Okomentovat