neděle 18. října 2020

29. neděle v mezidobí s dětmi

Pomalu ale jistě jsme se přesunuli do online života. A protože nemohou dětské katecheze probíhat živě ve farnosti, udělali jsme si ji s dětmi aspoň doma a přinášíme vám tip, jak prožít dnešní neděli v rodině. Ke katechezi jsme použili inspiraci z www.kanan.cz. 



Evangelium pro děti:

Jednou se farizeové zeptali Pána Ježíše: "Mistře, co myslíš, máme platit císaři daně, nebo ne?" 

Pán Ježíš jim na to řekl: "Ukažte mi peníz, kterým se platí daně!" 

Oni mu peníz podali. Pán Ježíš vzal peníz do ruky, ukázal na něj a zeptal se jich: "Čí je to na něm obraz?" 

Odpověděli mu: "Císařův." 

Na to jim Pán Ježíš řekl: "Dávejte tedy, co je císařovo, císaři, a co je Boží, Bohu." 


V evangeliu slyšíme o penězích, na kterých je obraz císařův. Symbolem dnešní katecheze je tedy peněženka s penězi. Můžeme si s dětmi prohlédnout naše české peníze, kdo je na nich vyobrazený. Pokud máme čas a chuť, co zkusit najít o každém z nich pár informací a zjistit, proč vlastně jsou na bankovkách vyobrazení? V čem byli výjimeční? Co z jejich života může být pro nás inspirativní? 

Lidé mezi sebou platí penězi a to je dobře. A co obraz Boží, kde ho můžeme najít? Je někde v okolí nás nějaký Boží obraz? Kříž, obrázek, ... Projděte dům, byt či při procházce zkoumejte, kde všude je kříž, kde je Boží obraz... 


A tyto obrazy nám připomínají, že na Pána Boha nemáme zapomínat. Ten nejdůležitější obraz Boží máme ale přímo v našem srdci. Proto si musíme pamatovat, že jako peníze dáváme lidem, naše srdce máme dávat Pánu Bohu v modlitbě, při mši svaté, když si na Pána Boha vzpomeneme. 




Srdce s nápisem Ježíš

Na konec katecheze jsem dětem dala bílé srdce, které si měly vybarvit svoji oblíbenou barvou. Předem jsem do něj bílou voskovkou napsala slovo JEŽÍŠ. Po vymalování vodovkami se nám nápis objevil, abychom si stále připomínali, že máme Pána Ježíše mít ve svém srdci. 


Večerní modlitba

Večer si ještě jednou přečteme dnešní evangelium. Pak si vezmeme kaštany a každý, kdo bude chtít za něco poděkovat či poprosit Pána Ježíše, položí kaštan ke kříži a postupně z něj vyskládáme kolem kříže srdce. 





Žádné komentáře:

Okomentovat