sobota 25. dubna 2020

3. velikonoční neděle - Cesta do Emauz

Už dlouho jsem si říkala, že bych si ráda s dětmi v neděli nebo spíš před nedělí ztvárnila nedělní evangelium a nějak jim ho přiblížila, aby jim bylo trochu známější, až ho v kostele uslyší. U nás ve farnosti bohužel nebývají dětské katecheze, tak pořád hledám cestu, jak to udělat alespoň pro své děti. Až doba karantény nám přinesla čas, který tomu můžeme věnovat, a tak doufám, že v tom i nadále budeme pokračovat, až skončí všechna karanténní opatření. Teď o Velikonocích a v době velikonoční se nám osvědčilo ztvárnit si evangelium divadelně a něco si k němu vytvořit a založit do naší dětské Bible, kterou si děti samy tvoří od začátku postní doby. Každou neděli si s dětmi děláme rodinnou bohoslužbu, při které právě je ten čas, kdy můžeme evangelium prožít společně dětskýma očima. A dnes mě napadlo, že by třeba i někdo další mohl využít materiály či nápady. Tak tady jsou...

Cesta do Emauz

Ukázat na mapě jednoznačně, kde leží ty Emauzy, kam učedníci směřovali, není tak jednoduché. Je totiž více lokalit ve Svaté Zemi nazývaných Emauzy. My si ukážeme obrázky Emauz a zkusíme si město vyskládat z kostek nebo z lega. Pak vytvoříme cestu z kamenů. 


Učedníci Kleofáš a ten druhý

Jméno druhého učedníka jsem nikde nenašla. Umístíme tedy na cestu 2 postavy a sehrajeme si evangelium. My využijeme postavy, které jsme si vyrobili už na Velikonoce z roliček. Musím říct, že jsme je využili zatím ke ztvárnění každého evangelia od Velikonoc.




Pokud nemáte postavičky, můžete využít tuto pohyblivou omalovánku


Cesta života

My také jdeme po cestě a Ježíš jde s námi. Je s námi na každém kroku. Zkusíme si s dětmi vytvořit jejich cestu života. Vybereme pár fotek důležitých okamžiků jejich zatím krátkého života - narození, jízda kočárkem, křest, první krůčky,... a zkusíme se zamyslet, jak nás Pán Ježíš po té naší cestě provází. Inspirací mi bylo zamyšlení ze stránek kanan.cz. 

Chci jít s Ježíšem
Na závěr naší cesty života si vytvoříme stopy s nápisem Chci jít s Ježíšem. 


Večerní modlitba

Naše povídání se pak vždy snažíme shrnout ve večerní modlitbě. My budeme dělat toto: Každý si obkreslíme svoji nohu, vystřihneme a napíšeme na ni nějakou těžkost na naší cestě životem, ve které jsme slabí a se kterou bychom rádi, aby nám Pán Ježíš pomohl. A protože Ježíš je to světlo, které svítí na naši cestu, na každou stopu položíme jednu čajovou svíčku a zapálíme ji od velikonočního paškálu a poprosíme za dané těžkosti.  


Další náměty

Dětské katecheze k nedělnímu evangeliu





Žádné komentáře:

Okomentovat