neděle 26. května 2019

Výletujeme: Jeskyně Blanických rytířů a smyslová zahrada

Minulý týden jsme strávili na cestách Jihomoravským krajem. Jeden z výletů, který opravdu stojí za doporučení, bylo do vesnice Rudka nedaleko od Kunštátu. V malé vesničce na vás čeká hned několik atrakcí, takže zde můžete strávit klidně celé odpoledne (i v dešti) a budete nadšeni!



Jeskyně Blanických rytířů 
Tato jeskyně je unikátní dílo inspirované pověstí o Blanických rytířích. Umělec Stanislav Rolínek - nadaný sochař samouk, zde vytesal do pískovcových skal bájné blanické rytíře. Vůdčí postavou je socha sv. Václava uprostřed jeskyně. 


Zajímavý je také příběh tohoto autora. Nejdříve jako sochař samouk vytesal do skal hasičskou sekerou a půlkou nůžek na stříhání ovcí sochy husitských bojovníků. Těch si všiml kunštátský občan  František Burian a rozhodl se Rolinka pozvat do Kunštátu, aby se zapomenuté městečko Rudka opět stalo turistickým centrem. První dílo, které zde Rolinek vytvořil, byla socha TGM, která je již bohužel zničena, ale na podstavci můžete vidět alespoň boty, které svědčí o opravdu monumentální soše. Z obrázků se nám vůbec nezdálo, že sochy rytířů jsou tak veliké! 


Vchod do jeskyně hlídá veliký lev. Je to socha tesaná jen podle obrázků, protože Rolinek nikdy v životě živého lva neviděl. V jeskyni se navíc usadili netopýři, takže když budete pečlivě koukat, třeba nějakého uvidíte. My jsme viděli jen jednoho, ale paní průvodkyně říkala, že jich tam bývá kolem dvaceti. 



Burianova rozhledna
Nad jeskyní na kopci Milenka se nachází Burianova rozhledna. Je k ní krásná krátká procházka. Na rozhlednu vede 66 schodů (možná, plus mínus - při počítání jsem si povídala s Danečkem :-) a je to druhá rozhledna, kterou vyšlapala Lucinka celou po svých. :-) Když budete mít lepší počasí než my, tak dohlédnete i do Krkonoš, ale my viděli sotva stromy okolo. 



Smyslová zahrada
Okolí jeskyně a rozhledny postupně majitelé přetvářejí ve smyslovou zahradu a galerii pod širým nebem. 

Přestože jsme tam jeli za deště a pršet nepřestalo po celé odpoledne, smyslovou zahradu jsme si náramně užili. Po cestě z rozhledny začíná senzorický chodníček, na kterém můžete vyzkoušet chůzi po dřevěných kulánkách, jehličí, umělé trávě, kamínkách větších i menších, písku, dlaždičkách a dalším. U nás to bylo zpestřené ještě tím, že děti zkoumaly, které materiály kloužou v dešti více a které méně. Stálo nás to nejeden pád. :-) 



Cestou dál dojdete k záhonu plnému bylinek. Očuchat můžete mátu, meduňku, šalvěj, tymián, saturejku a mnoho dalšího. Záhon hlídá nádherný dřevěný trpaslík. 


Na zahradě si můžete dokonce zatelefonovat! V jedné části zahrady je umístěna velká mušle - telefonní sluchátko, do kterého dáte hlavu a říkáte vzkaz někomu dalšímu, který najde ve spodní části zahrady druhou mušli. A můžete si povídat. To bylo radosti, když Lucinka volala: "Táta, Dáda!" a z telefonu se ozvalo: "Máma, Lucí!" Kouzlo? :-) 


Další zastávkou byly zvukové koule naplněné různými sypkými materiály. Každá koule jinak rachotila, když se roztočily všechny najednou, to byl přímo orchestr. 




Tunelem z větví může odvážný návštěvník projít do tmy. Nahoře nad sebou, pokud bude opravdu potichu, uslyší pracovat pořádný regiment pracovníků - autoři zde nechají návštěvníky naslouchat bzučení včeliček z úlu. Nádhera. No a my jsme tím splnili další úkol z našich jarních zážitků - poslouchat bzukot včel. 

U vstupu do zahrady můžete nechat rozeznít krásnou zvonkohru. Točením kotouče nebo jen cinkáním na zvonečky si děti vyzkoušely různé tóny a zvuky zvonečků z různých materiálů. 

Malí i velcí určitě delší chvíli vydrží krmit psa a kočku, ukryté pod keřem. Malou hliněnou kuličkou je nakrmíte do tlamičky a pak už jen sledujete, jak kulička padá dolů. My vydrželi asi 10 minut. :-) 



Ani hmat nezůstal v zahradě ošizen. Pod krásně kvetoucí magnolií jsme našli asi 10 hliněných nádob. V každé z nich byl ukrytý nějaký "poklad" - od pivních víček, přes šnečí ulity až po vodu. Musím říct, že když jsem po všech těch materiálech sáhla do vody, pěkně jsem se lekla! :-) A to na nás voda padala celé odpoledne! 


Za sucha si můžete napsat vodou vzkaz na velký kámen. My psali vzkazy tajné, protože je neviděl ani ten, kdo psal, jak byl kámen mokrý. :-) 


Celý tento areál je propojený, platíte jedno vstupné na všechny tři atrakce. My byli nadšení, přestože nám pršelo a rádi se sem zase někdy vrátíme, třeba si užít barev a vůní. 

Více informací najdete zde na stránkách. 

A pokud vám to ještě nebude stačit, pod nedalekým hotelem najdete v lese krásný lesní park pro děti. My už ale byli totálně promrzlí a promoklí, tak jsme mu jen zamávali a vydáme se na něj zase někdy příště. Kouknout se na něj můžete zde



Pokud tam zavítáte, napište nám do komentářů, jestli se vám tam líbilo alespoň tolik, jako nám. Nebo nám napište nějaký jiný tip na výlet. :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat