čtvrtek 2. května 2019

Na skok do Třeboně s dětmi

Blíží se prázdniny a s nimi i různé dovolené a výlety. Rádi a často někam jezdíme. Třeboň je naše oblíbené město. Už jsme tam byli několikrát, a přesto tam je pořád pro nás něco nového. Protože jsem ale o Třeboni ještě nepsala, pokusím se v dnešním článku shrnout, co jsme tam už navštívili a co určitě doporučujeme při návštěvě tohoto krásného města s dětmi. 



Náměstí v Třeboni
První, kam určitě v Třeboni vyrazíte, je náměstí. Je nádherné, najdete na něm cukrárnu, restaurace s venkovními zahrádkami a také přímo z náměstí můžete navštívit mnoho "atrakcí" Třeboně. Jednou z nich je věž staré radnice.

Radniční věž
Z ní je překrásný výhled na Třeboň a okolí. Původně se z ní ohlašoval požár nebo jiné nebezpečí pro město. Dnes věž slouží jako vyhlídkové místo. Pro děti je zde nachystán kvíz, ve kterém děti získají tajné heslo a za odměnu si mohou vyzvednout malý suvenýr. Více zde.

Dům Štěpánka Netolického
Další budovou, která stojí za návštěvu na náměstí, je Dům Štěpánka Netolického. Můžete zde projít dům bývalého rybníkáře a stavitele od sklepa až po půdu, a hlavně, co je pro děti naprosto neodolatelné, si vyzkoušet napouštění a vypouštění rybníků. Na dvoře na vás čeká pumpa, která spustí na 4 minuty tok vody (model Zlaté Stoky), pomocí které můžete otevírat hráze rybníků a napouštět je, nebo je pro změnu vypustit. My si tam s vodou užili hezkou půl hodinku.
Hned na recepci dostanou děti také pracovní list s kresbou rybníka a v jedné z místností najdou razítka zvířátek, které si tam mohou natisknout.











Celá expozice je interaktivní, takže si můžete na dotykovém monitoru vyzkoušet stavbu rybníka, co se stane, když se protrhne hráz, zkouknout film, jak se stavěli rybníky a mnoho dalšího. Pro děti je zde nachystané ještě obrovské puzzle Zlaté stoky, velká vkládačka rybníků a pohodlné židličky, ze kterých můžete zhlédnout krátký film o Zlaté stoce.


Pro starší děti si můžete stáhnout mobilní aplikaci "Dům Štěpánka Netolického", která vás expozicí provede, přiblíží vám jednotlivé exponáty a ověří vaše znalosti. O této aplikaci jsem se dozvěděla až pozdě, ale do Třeboně určitě ještě zavítáme, tak ji vyzkoušíme zase někdy příště. Více zde.




















Akvárium Vratislavský dům
Hned poblíž domu Štěpánka Netolického se nachází akvárium sladkovodních ryb Třeboňska. Sem jsme zavítali už podruhé, protože na rybičky se děti vydrží dívat opravdu dlouho. Více zde.




Zámek 
Zámecký park jsme navštívili už několikrát, ale přímo na zámku uvnitř jsme zatím nebyli. Co jsme ale navštívili, byla výstava Vodníci, která se nachází ve sklepeních pod zámkem. Úžasná expozice plná vodníků, vodnic, strašidel je parádně připravená. Postupně procházíte místnosti, vždy se vám tam rozsvítí tlumené světlo, ozvou různé zvuky a povídání o daných strašidlech, místních pohádkách a pověstech.




Zámecký park
Ať už zavítáte do zámeckého parku v jakémkoli ročním období, vždy má svou krásu. Na jaře zde můžete obdivovat krásy barevných květů, v létě oceníte stín pod vzrostlými stromy, na podzim krásu barevného listí všude kolem. A když budete mít štěstí, potkáte tu i páva. 




Dům přírody
Ze zámeckého parku se také dostanete do Domu přírody. Opět výborná interaktivní expozice, kam určitě doporučujeme zajít. My jsme z ní byli nadšení. Ještě před vstupem do budovy je uměle vytvořený model staré a nové Lužnice, kam v létě teče z hadice i voda, takže je krásně vidět, jak řeka teče různými zákruty.

U vstupu u pokladny se děti hned mohou zabavit vytahováním různých předmětů z lesa z tajných šublátek. Najdou v nich parůžky, šišky, kameny, pírka, a další.







Expozice dál pokračuje představením rybníkářství a ryb. Zde si děti mohou zkusit chytit na magnetickou udici ryby a přiřadit je k jejich stínu. Opět krásná aktivita na zpestření výstavy.






Další místnost představuje lázeňství, ptáčnictví a myslivectví.





A konečně poslední největší sál seznamuje návštěvníky se zvířaty a rostlinami Třeboňska. Zahlédli jsme zde čápi, volavky, srnce, lišky a mnoho dalšího.





Dům přírody stojí určitě za návštěvu. Také si zde můžete zakoupit brožurku Třeboň s Mildou Dubulínkem. Jedná se o dětského průvodce Třeboní, kde k jednotlivým památkám nebo budovám mohou děti splnit nějaký zajímavý úkol. Více informací o domu přírody i o dětském průvodci zde.


Rybník Svět 
Rybník Svět - velká dominanta města. Také zde je mnoho možností, jak strávit volný čas v Třeboni. Můžete se vydat na cestu kolem Světa - naučná stezka, díky které obejdete opravdu celý Svět. Stezka má 12 km, lze ji absolvovat i s kočárkem (osobně vyzkoušeno :-) ), ale není určená pro cyklisty... Projdete se po polních i lesních cestách, po hrázi rybníka Svět a také kolem Schwarzenberské hrobky - tu určitě doporučujeme k navštívení, my ji ale absolvovali bez dětí. Více o cestě kolem Světa zde.



Další možností je projet se po Světě na vyhlídkové lodi. Plavba trvá zhruba 50 minut. U zastávky lodě navíc najdete krásné dětské hřiště. Více zde.




Pokud se u Světa nacházíte v létě, můžete se zde i vykoupat. My chytli zrovna zavírání sezony, ale i tak byl odpolední pobyt na pláži příjemný. Více o pláži zde.


Jízda vláčkem Třeboňáčkem
Pokud nechcete celé město procházet pěšky, nebo si naopak znovu prohlédnout všechno, co jste už prošli, doporučujeme také jízdu vláčkem Třeboňáčkem. Cesta trvá asi hodinu, projedete kolem Bertiných lázní i lázní Aurora, zámku i kostela a zajedete i do místního autokempu. My jeli vláčkem na rozloučení s naším prvním pobytem v Třeboni a cesta byla tak náročná, až z ní tehdy skoro roční Daneček usnul. :-)


Prohlídka divadla
Pro starší děti nebo jen pro rodiče také doporučujeme zajímavou prohlídku divadla J. K. Tyla. Při prohlídce se posadíte do pohodlných loží, nakouknete do sálu i za oponu a seznámíte se s historií divadla a divadelních spolků působících v Třeboni. Více zde.




Pohádková cukrárna
A protože je v Třeboni opravdu pohádkově, doporučujeme také Pohádkovou cukrárnu. U každého stolu zde visí loutky z nějaké pohádky. My si vybrali stůl u Budulínka, protože ten je u nás teď v oblibě. Bar je nachystaný jako perníková chaloupka a po celé cukrárně létá na stropě čarodějnice. Navíc je zde krásně upravený dětský koutek. Nám se zde opravdu moc líbilo. Více zde


Na co se v Třeboni ještě chystáme
Při příjezdu do Třeboně doporučuju návštěvu místního informačního střediska, kde bezplatně získáte průvodce Třeboň pro děti. A zde už je nepřeberné množství aktivit, které s dětmi můžete v Třeboni podniknout. Nám jich ještě zbývá plno, tak se do Třeboně budeme muset zase vrátit. A to my hrozně rádi. :-) V létě se sem totiž chystáme prozkoumat cyklistické stezky.



1 komentář:

  1. Byli jsme v Třeboni minulé léto a bylo to skvělé. Bydleli jsme v penzionu u Františka (https://www.penzionufrantiska.cz/) a byli jsme tam moc spokojení, můžu vřele doporučit všem. Díky za krásné fotky

    OdpovědětVymazat