úterý 2. dubna 2019

Čteme: Lidské tělo - dětská ilustrovaná encyklopedie


Všechny děti jistě zajímá, jak funguje lidské tělo a různé orgány, které ho tvoří. Tato knížka jim poskytne jasnou odpověď na většinu zvídavých otázek.



Kniha je naprosto vyčerpávající! Hned po otevření desek jsou obrázky člověka a jeho svalů, krevního oběhu, vnitřností a kostry.

Kniha je rozdělena do 4 částí:
1. Lidské tělo
2. Smysly
3. Fáze života
4. Péče o tělo

Lidské tělo
V první kapitole se děti seznamují s růzností lidí, co mají společného muž a žena, jak vypadá tělo uvnitř, jaké soustavy zajišťují chod těla, co jsou to buňky, kdo z živočichů má rozum, jak vypadá kostra člověka v porovnání s kostrou kočky, co jsou to zlomeniny včetně rentgenových snímků, jak fungují klouby, k čemu jsou v těle svaly. Dále se děti dozvědí, jak vypadá srdce, co je to krev, jak fungují plíce, jak vzniká chrápání, kašel, škytavka, hlas. Pokud vaše děti zajímá (stejně jako teď ty naše), co se děje s jídlem, když ho spolkneme, je zde také odpověď. Obrázky jednotlivých orgánů trávicí a vylučovací soustavy, ústa, střeva, jak vzniká hlad, a mnoho dalšího. Navazuje kapitola o nervové soustavě, co je to myšlení, reflexy, paměť.










Smysly
V této kapitole jsou rozepsány jednotlivé smysly. Model oka, proč lidé nosí brýle, jak se orientují nevidomí lidé, jak vidí zvířata. U sluchu je zde vysvětleno, co je to sluch, jaké zvuky můžeme slyšet, jaké zvuky jsou nebezpečné pro naše uši a jak slyší zvířata. Dalším smyslem je chuť - jak vznikají sliny, jaké chutě cítíme na jazyku a co je to vlastně chuť. U čichu najdeme obrázek čichového ústrojí a rozlišení vůní. U hmatu zas vysvětlení kůže, otisků prstů, jak chránit naši kůži před zimou a teplem.





Fáze života
Tato kapitola je také naplněna informacemi. Začíná obrázkem rodiny, na kterém jsou zobrazeny všechny generace - od miminka po dědečka. Následuje rozdíl mezi mužem a ženou, pohlavní orgány a také zodpovězení otázky, jak se dělají děti. Zde bych ráda uvedla, že mi to přijde opravdu nádherně vysvětlené, klidně i pro menší děti, kterým nechceme říkat, že děti nosí čáp. A když už je vysvětleno, jak děti vzniknou, nesmí chybět i to, jak se dítě u maminky vyvíjí a jak přichází na svět, jak se o něj rodiče starají a jak dál člověk roste až do stáří.





Péče o tělo
Poslední kapitola je zaměřena na péči o tělo. Děti se seznámí se základními informacemi o hygieně, jak o sebe pečovat, co je zdravé a co nezdravé a hlavně, co je nebezpečné.



Z této knihy jsem naprosto nadšená a myslím si, že jako základní encyklopedie o lidském těle by neměla chybět v žádné dětské knihovničce.


Žádné komentáře:

Okomentovat