čtvrtek 20. prosince 2018

(před)Vánoční čtení

Se začátkem adventu se u nás na stolečku objevily také knihy s adventní a vánoční tematikou. Mám moc ráda tematické týdny (dvoutýdny :-) a k nim vyhledávání vhodných knih nebo textů v časopisech. A co jsme tedy četli v předvánočním čase? 



Čekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem (Andrea Popprová)
Krásná kniha z nakladatelství Mladá fronta. Celé vyprávění začíná pohádkou o sněhové vločce, která se snese na zem a přistane na parapetu dětského pokojíčku, který patří Lucce, Jendovi a Martínkovi. A pak vyprávění převezme právě holčička Lucka a seznamuje děti s různými zvyky a tradicemi, které v předvánočním čase dělají s rodiči či prarodiči - od pečení svatomartinských rohlíčků, přes adventní věnec, Mikuláše, adventní kalendář až po Štědrý den. Kniha je opravdu krásná a obsáhlá. Na detailní popis knihy se můžete podívat na stránkách iKarkulka

České Vánoce Josefa Lady (Josef Lada)
Klasická vánoční kniha, která v naší knihovničce nemůže chybět. Ocení ji hlavně ti, kteří mají rádi (stejně jako já) Ladovy obrázky. Protože těch je v knize opravdu hodně. Nechybí zde ani básničky, příběhy, pohádky. Kniha provází celým předvánočním i vánočním obdobím. Začíná textem o prvních mrazech a zimních zábavách, pokračuje zimními básničkami, pak se dostaneme k Mikulášovi a k Vánocům. Nechybí texty známých českých koled, příběh o narození Ježíška, úryvek z kocoura Mikeše. Ke konci knihy také najdeme příběh o třech králích a další zimní básničky. Na detailní popis knihy se můžete podívat zde

Babi, kdy už přijde Ježíšek ( Jana Semelková)

Roztomilé leporelo o malém Tadeášovi, který se nedočkavě ptá babičky, kdy už přijde Ježíšek. A babička ho provází pomocí básniček čekáním na Ježíška. Ilustrace jsou velmi milé. U nás se kniha prohlížela několikrát denně. :-) 
Adventní čas (zvyky, obyčeje, náměty, návody, pohádky, příběhy) (Dagmar Šottnerová)
Tak toto byla spíš kniha pro mě, ze které jsem čerpala náměty na různé aktivity během adventu i do adventního kalendáře. Kniha obsahuje náměty pro práci s dětmi - básničky, hádanky, říkadla, písničky s notami, povídky, pohádky a náměty na tvoření. Zahrnuje období od listopadu až po svatou Lucii. Najdeme v ní náměty na aktivity k tématu dušiček, sv. Martin, sv. Kateřina, sv. Ondřej, sv. Barbora, sv. Mikuláš, sv. Lucie. Ke každému z témat je zde krátká teorie (legenda, úvod,...), zvyky a zvyklosti, pranostiky, hry pro rozvoj osobnosti, pohádky či příběhu, písničky a náměty na tématické tvoření. Kniha je součástí řady knih o lidových tradicích v naší zemi. Celý projekt je složen ze šesti knih - Jaro, Velikonoce, Léto a podzim, Adventní čas, Vánoce, Zima. 

Časopis Puntík (prosinec 2017, prosinec 2018)
Na našem stolečku nesmí chybět ani časopis Puntík. Je u obou dětí velmi oblíbený, vytahují ho několikrát za den. A protože už odebíráme druhý ročník, objevují se na stolečku tematicky už čísla dvě - z roku 2017 i z roku 2018. Kdo ještě neznáte časopis Puntík, doporučuji jejich web. Detailní recenze časopisu psát nebudu, věnuje se mu již několik blogerek, např. Život podle Karol a každý měsíc u ní najdete představení aktuálního čísla časopisu. Za nás mohu jen napsat, že jsme si díky těmto dvěma číslům vyrobili papírový betlémek a krásnou adventní lucernu, napsali dopis Ježíškovi na předtištěný papír i s obálkou, přečetli nespočetněkrát příběhy o Mylišácích, Líze a Pupíkovi, Medvídkovi Vildovi a našli spoustu nesmyslů v Nesmyslově. 


Těším se, až příští rok přidáme do sbírky vánočních knih další, které letos ještě děti nezaujaly. Mám spadeno na Vánoce pro kočku, Andělé na vánoční pouti, Kouzelný kalendář, Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my a další.

Krásně zpracované a nafocené vánoční a zimní knížky najdete na blogu pesleří, iKarkulka, Princ a Večernice.
Která knížka byla o Vánocích oblíbená u vás? 






Žádné komentáře:

Okomentovat