čtvrtek 7. června 2018

Lucinka si hraje... aneb s čím si nejraději hraje v roce

Lucinka oslavila své první narozeniny, a to rovnou pěkně vejletnicky - byli jsme zrovna v Krkonoších, takže na své první narozky jela poprvé lanovkou, byla poprvé ve výšce nad 1200 m.n.m a našla svoji první kešku. O našem výletu do Krkonoš si budete moct brzy také přečíst.

A protože narozeniny jsou vždy mezníkem, kdy se vzpomíná, bilancuje a hodnotí, ráda bych si v tomto článku sepsala (třeba pro nějakého budoucího sourozence :-) ), jaké hračky byly u nás oblíbené. Třeba někomu tento článek také pomůže při výběru dárků k narozeninám nebo k Vánocům, nebo jen k rozšíření hracího koutku.


Houpačka
Od doby, kdy si děti sedly, u nás vedla jednoznačně houpačka. Oba by se prohoupali klidně celé odpoledne. Takže u nás byl dárek k 1. narozeninám jasný. Pro malé dětičky doporučuji se zábranou mezi nožkama, je bezpečnější, že děti nemohou spodem propadnout.



Hudební nástroje
Další z hraček, které byly u nás vytahovány každý den, jsou různé hudební nástroje. Máme jich už pěknou zásobu - rolničky, kastaněty, tamburínu, xylofon, a další menší orffovy nástroje. Moc se mi líbí tato sada Orffových nástrojů, ale my jsme jich hodně různě dostali, tak jsme ji zatím nekupovali. My máme doma tyto - Hudební set žabička a další a děti si s nimi krásně vyhrály. Samozřejmě oblíbené jsou i opravdové hudební nástroje, co doma máme - kytara, flétna, varhany a bongo. Hlavně když to vydává nějaký zvuk. :-)


Kuličkodráha
Další hodně oblíbenou hračkou byla u nás kolem 1 roku kuličkodráha. Máme dvě - jednu dřevěnou od firmy .... a druhou doma vyrobenou, do které se mohou házet hopíci, kaštany, malé míčky, ale projedou i malá autíčka.


Vkládačky
Vkládačky kolem 1 roku bavily zatím tak, že se tvary vyndavaly, ale zábava to byla veliká. Je to hračka, která vydrží déle, protože časem se dítě naučí, kam který tvar vložit. Pokud máte staršího sourozence, je to skvělá hračka, u které se zabaví oba - Lucinka vyndavala, Daneček vracel zpět. Doma máme mořské živočichy a auta.


Kinetický písek
Obě naše děti (asi jako většina dětí) milují písek. A když je venku škaredě, pořídili jsme na doma kinetický písek s několika formičkami. Lucinka i Daneček ho začali objevovat tak kolem 10. měsíce a milují ho stále. Časem pořídíme určitě ještě další formičky.

Dřevěné kostky
U nás oblíbené klasické dřevěné kostky, které pamatuji z dětství i já. Opět hračka, která vydrží déle, protože se dítě od shazování komínů, dostává přes stavění komínů až po různé propracovanější stavby. My máme tyto, u kterých je výhoda ještě děrovaného víka pro vhazování různých tvarů.

Z dřevěných kostek lze také udělat krásnou dráhu pro podporu lezení. Stačí postavit několik komínů v řadě za sebou a motivace k plazení či k lezení je tu hned.

Barevné kuličky
Barevné kuličky mi připadají jako velmi univerzální hračka, proto jsme je pořídili už Danečkovi k druhým Vánocům. A od té doby jsme je vytáhli a hlavně uklízeli nespočetněkrát. Dají se využít ve vaně, v bazénu, na trampolíně, na třídění podle barev, házení do krabice, lovení z vody a všemožné další aktivity. My už jsme s nimi dělali tolik aktivit, že mám v plánu napsat článek s nápady, co lze s kuličkami podniknout.



Tunel na prolézání
Pro podporu lezení nebo na jeho procvičování se nám osvědčil tunel. Podědili jsme ho po neteřích a na zahradě je velmi oblíbený. Nemusí být ale kupovaný, stačí si ho doma vyrobit z krabice nebo ušít.



Další hračky
Kyblíčky, lopatičky a bábovičky na písek, vodolepky (článek, jak si je vyrobit doma, zde), magnetky na ledničku různých tvarů.

Doma vyrobené hračky
Sensory bottle
Na prozkoumávání různých vlastností se nám osvědčily sensory bottle. Dají se úplně jednoduše vyrobit doma, dá se k tomu použít to, co máme doma a hračka pro kojence či batole je na světě. Dá se s ní chrastit, přesýpat, pozorovat, otáčet, kutálet, a mnoho dalšího. Chystám o nich také samostatný článek, protože nápadů na sensory bottle není nikdy dost a mnohdy stačí jen nápad číst a hned naskočí zas další. Teď pro inspiraci jen několik z těch, které jsme dělali (květ, pomeranč a citron, mušličky, větvička smrku).


Krabice plná drobností
Nejkrásnější je pozorovat, jak dítě prozkoumává svět a hledá nové a nové podněty. V tomto věku stačí velmi málo, protože všechno je nové. A tak se u nás často přes noc objevila na stolečku krabice plná předmětů k prozkoumávání. Jednou to byly předměty z kuchyně, podruhé zas z koupelny, jindy látkové nebo dřevěné předměty, pak zase různé krabičky s překvapením uvnitř, a další.



Vhazování předmětů 
Kolem jednoho roku mají děti období vhazování všeho možného někam. A tak jsme to podporovali, kde se dalo. O vhazování vznikl také článek Vhazuju, vhazuješ, vhazujeme.

Hmatej a najdi
Při prohlížení různých webů s dětskými hračkami mě velmi zaujala hra Hmatej a najdi od firmy Vilac. Mám na ni spadeno Lucince k Vánocům, ale do té doby jsem jí vyrobila verzi domácí. Jedná se o látkový pytlík, do kterého se dají různé předměty a slouží k všemožným úkolům, hlavně k procvičování hmatu. Více o naší domácí variantě v článku Hmatej a najdi.



Kolíčkohraní
Kolíčky jsou hračkou, kterou najdeme v každé domácnosti a vyhrají si s nimi všechny děti. S kolíčky se dá dělat tolik aktivit a procvičovat mnoho oblastí, že jsem nápady sepsala už dříve do jednoho článku. Více se tedy dočtete zde

Tak to by byl seznam našich nejoblíbenějších hraček, které děti bavily zhruba kolem jednoho roku některé samozřejmě i déle. 
Máte také vaše oblíbené hry a hračky pro jednoleté děti? 
Napište je do komentářů, rádi se obohatíme. ;-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat