středa 18. dubna 2018

Včeličko, poleť do úlu!

Jaro je u nás v plném proudu a my se pomalu vrháme do jarních aktivit. Jednou z nich je pohybová hra Včeličko, poleť do úlu! Původní hru jsem získala z jedné výměny aktivit od jedné z účastnic, ale ta už nám bohužel používáním nevydržela, protože jsme ji hodně převáželi a hojně používali. Tak jsem si vyrobila podobnou hru nově a snad trvanlivěji. :-) 



Výroba hry:
Na výrobu budeme potřebovat zalaminované včeličky - ke stažení zde. Ty pak podlepíme pěnovkou tak, abychom dostali 4 různé barevné hromádky o stejném počtu včeliček. Z filcu nebo z barevného zalaminovaného papíru vystřihneme 4 barevné kytičky. Z krabičky (papírové nebo plastové) si vyrobíme včelí úl. Vytiskneme nebo namalujeme obrázek úlu a nalepíme ho na krabičku. Pak je vybarvíme podle barvy včeliček.
Jednodušší varianta - netiskneme obrázky úlu, ale do krabičky uděláme jen 4 díry a oblepíme nebo obmalujeme je barevně podle barvy včeliček. A hra může začít!

Příprava hry:
Hra se dá hrát jak venku, tak uvnitř. My využíváme obě varianty. Pokud hrajeme doma, je lepší hru umístit třeba do dvou místností, aby se děti více proběhly. Venku je ideální zahrada, les, hřiště. 

Někde v prostoru rozmístíme 4 barevné kytičky, každou někam jinam. Podle zdatnosti dětí určíme základní čáru, na kterou dáme barevné včeličky. A na závěr vybereme v prostoru místo, kde budou mít včeličky úly a kam se budou včeličky nosit. 

Pravidla hry: 
Pohybová varianta - Může hrát libovolný počet hráčů. Hráč si na startovní čáře vezme jednu barevnou včeličku. Podle barvy zadní strany letí se včeličkou na stejně barevnou kytičku, kterou oběhne. Pak běží na místo, kde je včelí úl a vhodí ji do stejně barevného úlu a běží pro další včeličku na startovní čáru. 

Klidová varianta - před dítě vysypeme všechny včeličky a to je pak vhazuje do stejně barevného úlu. 

Výhodou této hry je, že ji může hrát dítě samo i klidně větší počet dětí. Záleží jen na tom, kolik včeliček si naděláme. :-)
Vkládat včeličky do úlu zvládne i Lucinka ve svých 10 měsících, takže pokud hledáte hru na zabavení sourozenců různého věku, Včeličky jsou tu! 

Tak Včeličky, poleťte do úlu!





Žádné komentáře:

Okomentovat