úterý 10. dubna 2018

Království železnic

Pro milovníky mašinek, vláčků, nádraží, výhybek, nákladních i osobních vlaků je Království železnic opravdu královstvím. Pro nás to byla jasná volba, protože Daneček má rád stavění vláčkodráhy, na tričku chce jedině mašinku Tomáše a nejraději se chodí dívat na nádraží na vlaky. Takže když jsem hledala, co bychom v Praze mohli navštívit, Království železnic byla jasná volba. 


Po vstupu do Království vás uvítá pan výpravčí a hned za ním se můžete rozhlédnout po areálu, kde se vám naskytne jedinečný pohled na modelovou krajinu protkanou železniční sítí s mnoha vychytávkami. Vláčky totiž nejen že jezdí, ale také svítí, zastavují na zastávkách či nádražích, padají závory, auta zastavují na červenou na semaforech a některé vláčky můžete dokonce ovládat sami. U modelů je totiž mnoho různých tlačítek, které po zmáčknutí rozjedou lanovku, rozsvítí vlak, roztočí vrtuli u vrtulníku, můžete se stát součástí záchranářů při nehodě vlaku, kácet stromy a mnoho dalšího. 

Během prohlídky expozice se podíváte na hrad Karlštejn, Pražský hrad, Kokořín, Ještěd, Labskou boudu atd. Navštívíte několik krajů České republiky - v současné době je hotový kraj Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský. Protože expozice se stále rozrůstá, nové kraje budou přibývat později. Nejsložitější ve všech ohledech je modelové zpracování hlavního města Prahy. 

Celá expozice čas od času pozhasíná, aby si návštěvníci mohli užít modelového světa také z pohledu nočního provozu. Najednou se světla ztlumí, rozsvítí se světla aut a vlaků, nádraží se osvětlí a zároveň mnoho vlaků zastaví v nádražích či depech a dál nejedou. Po chvíli se začne opět rozednívat a modelový svět kolejnic a vláčků začne zase ožívat. 



Celé Království je dvoupatrové a je opravdu plné různých atrakcí. Když vás omrzí koukat se na vláčky, můžete si projít mnoho doplňujících výstav naučných i zábavných, děti se mohou pohoupat v mašince Tomášovi, můžete se podívat na největší expozici současné produkce LEGO a další. Mimo jiné zde uvidíte i unikátní papírový model Prahy. Pro děti je k dispozici dětský koutek Tondy Obala, ve kterém si vyzkouší jízdu popelářským vozem, sklouznou na klouzačce a mnoho dalšího. 



A protože celé Království je opravdu interaktivní, můžete si vyzkoušet řídit vlak, tramvaj i autobus. Takže nám tam v tramvaji otevřel dveře nějaký klouček se svým taťkou, ve vlaku jsme si vybrali trať Kostelec - Slavonice a projeli se touto tratí, kterou dobře známe a vyzkoušeli jsme si vlak ovládat, zrychlovat a zastavovat. 

Pro milovníky vláčků je Království železnic opravdu plné různých potěšení. Za celé odpoledne jsme ani všechny expozice nestihli projít, proto až budeme opět v Praze, rádi se sem vrátíme. ;-) 

Informace o Království železnic:
webové stránky

Otevírací doba: 
pondělí až neděle 9:00 - 19:00

Vstupné:
Typ vstupenky
Cena
základní vstupné (dospělí)
260 Kč
děti do 15 let
160 Kč
děti do 1 metru (pouze v doprovodu dospělé osoby)
50 Kč
studenti *
180 Kč
senioři ** (od 65 let)
160 Kč
ZTP, ZTP/P (osobní asistenti osob ZTP/P mají vstup zdarma)
160 Kč
Také lze vstupné zakoupit v různých slevových balíčcích či rodinných skupinách. Velmi často mívají v Království železnic akci na slevu vstupného. My jsme třeba měli štěstí, protože pro zákazníky O2 měli akci 1 + 1 vstupenka zdarma. Také spolupracují s Toboga Fantasy centrum, které jsme také navštívili (o něm více zde) a při zakoupení vstupného v obou centrech máte určitou slevu. Je dobré se dopředu podívat, jak ušetřit na vstupném. ;-) 

Máte další tipy, kam zavítat s milovníky mašinek? Pište do komentářů... 





Žádné komentáře:

Okomentovat