sobota 14. dubna 2018

Na magický Petřín

Vrch Petřín vysoký 327 m, který najdeme v centru Prahy, vystřídal v průběhu staletí několik názvů - Petřín, Hora, Kopec, Vrch sv. Vavřince. Petřín se mu údajně říká pro velké množství skal (latinsky Petra). Pověsti praví, že právě z vrchu Petřín kněžna Libuše předpověděla městu Praze slávu dotýkající se hvězd. 

Pokud se na Petřín vypravíte na výlet, určitě si rezervujte celý den. Vrch Petřín totiž skýtá mnoho možností vyžití nejen pro rodiny s dětmi. My jsme tolik času bohužel neměli, tak jsme zvládli jen dvě nejznámější stavby, a to zrcadlové bludiště a petřínskou rozhlednu. Ale v budoucnu se jistě ještě vrátíme do petřínských zahrad nebo až děti povyrostou, tak do hvězdárny. 

Zrcadlové bludiště

Budova z venku připomíná miniaturní hrad, ale zevnitř je díky zrcadlům nekonečná. Zrcadla propojená v důmyslný systém vytváří tunely, kterými se může procházet. 

A právě toto bludiště úplně předčilo má očekávání v tom, jak jsme se tam s našimi lumpíky pobavili. Když Daneček hledal mamku a nemohl najít tu skutečnou, protože vždycky natrefil na odraz, byla to pro všechny velká zábava. A že jsou zrcadla zábavou i pro malé prcky, dokazuje následující fotka Lucinky. Která Lucinka je ta prvá? :-) 


Když jsme labyrintem prošli, ocitli jsme se v místnosti nazvané Síň smíchu. Jestli v labyrintu byla s dětmi velká legrace, co teprve zde! Zde jsou různá zrcadla, která rozšiřují nebo zmenšují, protahují nohy, ruce nebo hlavu podle toho, z jakého úhlu se do zrcadla díváte. Myslím, že největší zábavou pro všechny lidi v této síni bylo pozorovat naše děti, jakou radost ze zrcadel mají a jak je baví zkoumat, co dané zrcadlo odráží. :-) 


Informace o Zrcadlovém bludišti:

Otevírací doba:
říjen, březen: po - ne 10 - 20
listopad – únor: po - ne 10 - 18
duben – září: po - ne 10 - 22 

Vstupné
Dospělí
75 Kč

Děti od 6 do 15 let, studenti od 15 do 26 let 
(po předložení dokladu o studiu, důchodců od 65 let)
55 Kč 
Děti do 6 let, invalidé ZTP, ZTP+P, novináři
25 Kč

Rodinné vstupné 
(max 2 dospělí + až 4 děti do 15 let)
210 Kč

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna je velmi podobná Eiffelově věži. Podobnost není náhodná, protože byla postavena jen o 2 roky později Klubem českých turistů, kteří navštívili Paříž a věž jim učarovala. 

Na Petřínskou rozhlednu jsme po 299 schodech vynesli obě děti v náručí, i když Daneček se snažil aspoň půlku schodů vyšlapat. Zároveň jsme se výstupem na rozhlednu zapojili do soutěže Klíče k pražským věžím (více o ní zde). Sice jsme zvládli získat jen jeden klíč, a to ten petřínský, ale soutěž nás zaujala a třeba příště vystoupáme zase na jinou věž a získáme zase jiný klíč. ;-)  


Informace o Petřínské rozhledně:

Otevírací doba:
říjen, březen:po - ne10 - 20
listopad – únor:po - ne10 - 18
duben – září:po - ne 10 - 22 

Vstupné:
Dospělí:           120 Kč 
Děti od 6 do 15 let, studenti od 15 do 26 let (doklad o studiu), důchodci od 65 let:            65 Kč
Děti od 3 do 6 let, invalidé ZTP, ZTP+P:         25 Kč Rodinné vstupné (2 dospělí + až 4 děti):        300 Kč 





Žádné komentáře:

Okomentovat