pondělí 15. února 2021

Nápady, jak prožít s dětmi postní dobu

Příští týden zahájíme Popeleční středou postní dobu. I s malými dětmi lze tuto dobu plně prožívat. Poprvé jsem nějaký kratší program chystala Danečkovi, když mu byly 2 roky. Více si přečtěte tady. Tenkrát jsme se poprvé vydali na postní cestu, kterou jsme plnili kamínky a sbírali mince do pokladničky. Každoročně se snažím dětem tuto cestu znovu připravit a trochu ji ozvláštnit.



2018 - Postní cestička 

Každý den jsme před společnou modlitbou otvírali jeden pytlíček. V něm byla svíčka, papírový kamínek na naší postní cestu, na kterém bylo napsáno, na koho celý den budeme pamatovat a za koho zapálíme svíčku. Danému člověku jsme se také snažili zavolat nebo mu alespoň napsat zprávu a pozdravit ho. Také jsme v pytlíku našli malý penízek, který jsme šetřili do postní pokladničky. V neděli byl pytlíček trochu jiný - místo kamínku tam byl obrázek evangelia, které se četlo v kostele a drobná sladkost pro děti. Každou neděli jsme si dané evangelium znázornili nějakým tvořením (letos je stejný cyklus čtení B, takže i tvoření bude aktuální pro letošní postní neděle).  



2019 - Postní cestička s příběhy z Bible

Stejně jako v roce 2018 jsme na dveřích měli Postní cestu a lepili na ni kamínky se jménem toho, za koho jsme se modlili. Poprvé jsme si postní dobu spojili s pročítáním příběhů z Bible. Ke každému příběhu jsme si něco vytvořili, zahráli si hru nebo divadlo. Penízky jsme sbírali do pokladničky Charity a o Velikonocích jsme ji společně odnesli do kostela. 


2020 - Poznáváním Písma poznávám Krista

Tento rok jsem se inspirovala programem Katechetického centra v Olomouci - Poznáváním Písma poznávám Krista. Na nástěnce nám visela Bible z papíru, ve které přibývaly různé příběhy, jimiž jsme právě procházeli. 

Postupně jsme takto prošli tyto příběhy: 


2021 - Postní dobou za Ježíšem

V letošním roce naši postní cestu trochu ozvláštníme. Navážeme na loňskou postní dobu, kdy jsme si připomínali různé biblické příběhy ze Starého zákona a tvořili vlastní bibli. Tentokrát budeme pokračovat příběhy z Nového zákona - budeme procházet Ježíšův život. Uvidíme, kolik příběhů stihneme a kolik se mi jich podaří zaznamenat sem na blog. :-) Místo postní cesty budeme letos mít velikou ovci. Na jejím těle bude předkreslená cesta, na níž každý den přibyde kolečko s fotkou toho, za koho se budeme modlit. 

Opět budeme každý den hledat schovaného beránka - taštičku s kapsou, ve které se objeví dopis, úkol nebo nějaký předmět, podle toho, co nás ten den bude čekat a také fotka někoho blízkého, za koho se budeme modlit. V beránkovi děti najdou i penízek - místo sladkostí přispějeme na konci postní doby na nějaký Skutečný dárek

Pokud byste chtěli využít 40 postních úkolů, přikládám je ke stažení. Jednotlivé úkoly budeme využívat v libovolném pořadí, každý den bude v beránkovi jeden schovaný. 



Na závěr ještě pár odkazů, které mě zaujaly: 






1 komentář: