sobota 6. dubna 2019

Bible dětem - Stvoření světa

Jako v loňském roce, tak i letos jsme s dětmi začali postní dobu nalezením postní cesty. Tentokrát se nám objevila na dveřích do dětského pokoje. Koncept jsem od loňska moc nezměnila (více o postní cestě 2018 zde). Jen nemáme předchystáno 40 pytlíčků, ale každý den se nám někde v domě objevuje nový pytlíček. Tím je to trochu změna od loňského roku. Děti každé ráno nadšeně chodí, jestli už mám pro ně zase nachystané překvapení ("pekvapení"). A tak se pytlík jednou objeví na okně v kuchyni, podruhé za kytkou na chodbě, jindy zas pod mikinou na křesle... V pytlíčku máme vždy obrázek kamene s nápisem, za koho se ten den modlíme. Vždy při večerní modlitbě si na ten kamínek vzpomeneme a prosíme za těžkosti toho daného člověka. Dále tam každý najde jeden penízek do postní pokladničky, kde sbíráme penízky pro charitu. No a co je velká změna od loňska - každý den (nebo spíš skoro každý den) se v pytlíku objeví ovečka, která nám přináší nový příběh nebo novou část příběhu. Chtěla jsem totiž přiblížit dětem za postní dobu základní biblické příběhy.




Biblické příběhy na cestě
Osnovou nám je Bible pro batolata. Knižní stoleček doplňují i další knížky - Bible ke křtu, Bible na dobrou noc, Bible - kniha příběhů a her a pak se nám tam obměňují knížky podle příběhu. 

Z Bible pro batolata kopíruju daný příběh na den (nebo více dní). Každý příběh si s dětmi povyprávíme, přečteme nebo zahrajeme. A pak si ho pro lepší zapamatování ztvárníme výtvarně, nebo si zahrajeme nějakou tematickou pohybovou hru, která s příběhem souvisí. Ráda bych vám také zde nabídla inspiraci, jak si biblické příběhy užít i s malými prcky, jako jsou ti naši (3 a čtvrt a 1 a tři čtvrtě). Musím říct, že Danečka to baví moc a každý den se těší na další nový příběh a Lucinka se k nám přidává spíš ze zvědavosti, ale baví ji prohlížet obrázky v knížce a hlavně pak výtvarné zpracování. 

Stvoření světa

Prvním příběhem nemohlo být nic jiného než Stvoření světa. Tento příběh jsem chtěla rozdělit do 7 dnů, ale nakonec z toho bylo dnů 10. Základem pro náš svět se stala velká banánová krabice. 

1. den - stvoření nebe a země
Krabici jsme nahoře potřeli modrou barvou jako oblohu. Na vnitřní stranu jsem namalovala obrys hor a děti vybarvily. Vše jsme dělali vodovkami. Moře jsme dělali otiskem bublinkové folie. 


 2. den - stvoření slunce a měsíce 
Slunce jsme vyrobili provlékáním žluté vlny. Nejdříve jsem vystřihla kruh z tvrdého papíru a po okrajích jsem ho proděravěla. Daneček pak dostal do ruky plastovou jehlu a žlutou vlnu a podle sebe různě provlékal dírkami. Bylo to jeho poprvé, kdy pracoval s jehlou a moc ho to bavilo. Lucinka pak žlutou křídou vybarvila okraj sluníčka. 


Měsíček a hvězdy jsme vyrobili ze žlutě pomalovaného papíru a z jeho zbytku jsem také přidali paprsky ke sluníčku. No a měsíc s hvězdami svítí v noci, museli jsme ještě velký papír A3 pomalovat černou barvou. Uprostřed jsem vystřihla kruh, abychom tam mohli prostrčit měsíček a na něm si ukazovat i fáze měsíce. Několikrát jsme pozorovali venku, v jaké fázi je zrovna měsíc a podle toho ho i nastavili v našem světě. Hotovou noční oblohu jsme nalepili zezadu krabice. 



 3. den - stvoření rostlin
Malování jsme po dvou dnech opustili a stvoření rostlin jsme pojali zcela prakticky. Do našeho světa jsme do krabičky na vatu naseli semínka řeřichy a čekali, co z nich vyroste. Každý den jsme pozorovali, jak semínka rostou. 


No a pak jsme se vypravili pozorovat, které květiny už rostou venku. Našli jsme jich hodně, hlavně u babičky na zahrádce. :-) 




A protože bylo zrovna nádherné počasí, u rostlin jsme se zdrželi ještě další den a šli jsme si na zahrádku do truhlíků vyset semínka různých bylinek. 

 

4. den - stvoření ryb a ptáků
 Stvoření ryb a ptáků jsme pojali také jinak než výtvarně. Na moře jsme použili gelové kuličky na květiny, které se při ponoření do vody zvětšují. Dali jsme je do zavíracího sáčku a dovnitř vložili různé mušličky a umělé rybičky. Stal se z toho hezký sensory pytlík, kdy oba mačkali na pytlík a hledali tu a tu mušličku nebo rybičku.

 

 No a na ptáky jsme si pohráli na zahradě. Po zahradě jsem rozházela kartičky s obrázkem žížaly a děti běhaly, mávaly křídly a sbíraly všechny žížalky, které objevily a nosily je do hnízda. Hnízdo jsme si předtím vyrobili z větviček smotáním do kolečka. Bohužel jsem neměla u sebe foťák, tak tohle nafocené nemám. :-( 

5. den - stvoření zvířat velkých a malých
Po přečtení části příběhu o tom, jak Bůh stvořil na zemi zvířata malá a velká, jsme se pustili do vyrábění. Ráno jsem vyrobila podle tohoto receptu samotvrdnoucí hmotu. Dětem jsem na stůl vyložila formičky zvířátek, dala váleček a dál už nám na stole vznikala zvířátka různých velikostí.


Vykrájená zvířátka jsme dali sušit (a za dva dny je ještě pomalovali barvami) a vydali jsme se na zahradu, kde jsem pro děti měla nachystané lovení zvířátek. Předem jsem tam různě poschovávala plastové figurky zvířátek, na terasu rozprostřela kartičky s obrázky daných zvířat (ke stažení zde) a hra mohla začít. Děti běhaly a hledaly, jestli se nám na zahradě náhodou někde neobjevilo náhodou nějaké zvířátko. 






 Nalezená zvířátka jsem pak umístili do našeho světa na místo podle toho, kde žijí. Domácí zvířata jsem dali na zelený filc (jako louka), zvířata z džungle na papír polepený odstřižky žlutého, zeleného a hnědého filcu a vodní zvířata na modrý filc ve tvaru rybníka.



6. den - stvoření člověka 
V tento den jsme v pytlíku objevili kromě příběhu i dvě postavičky vystřižené z papíru. Z příběhu jsme se dozvěděli, že je to Adam a Eva. A protože u nás teď hodně frčí téma doktorské, věnovali jsem tenhle den lidskému tělu, prohlédli spoustu encyklopedií a povídali jsme si o částech lidského těla, ošetřovali se a prostě si hráli na doktora. Více o našem hraní na doktory jsem sepsala v tomto článku.

7. den - Bůh odpočíval
Sedmého dne Bůh odpočíval. My jsme si zopakovali všechno, co jsme za ten týden prožili, co všechno v tom našem světě vzniklo. No a vyběhli jsme ven a hledali jsme různé přírodniny. Do krabičky od vajíček jsem nasbírala dopředu kámen, šišku, větvičku, sedmikrásku, trávu, štěrk, zelený list, suchý list, hlínu a kůru. Na procházce měly děti za úkol zaplnit každý svou krabičku od vajíček stejnými předměty. No a na závěr našeho týdne stvoření jsme si zahráli stolní hru Stvoření světa, která je volně ke stažení zde

A na úplný závěr jsme se naučili pohybovou říkanku (no spíš povídanku) o Stvoření světa, kterou se zvládla naučit ukazovat i Lucinka. 

Pán Bůh stvořil svět - kruh rukama před tělem
Stvořil nebe - ukazujeme nahoru
zemi - ukazujeme dolů
slunce - kruh před tělem
měsíc - děláme rukama že spíme
moře - cákáme rukama
a zemi - zadupeme nohama
rostliny - dřepneme a pak pomalu stoupáme jako rostlinka
a stromy - ruce rozpažíme a hýbeme se jako ve větru
ryby - předvedeme pusou rybu
a ptáky - létáme jako ptáci
malá zvířata - dřepneme si
a velká zvířata - vyskočíme
a člověka - ukazujeme na sebe. 

A protože byl čas na odpočinek, vydali jsme se proto na celý týden na dovolenou k Třeboni. O tom ale zase v jiném článku, protože tam jsme se měli opravdu jako v ráji. :-) 
  
K většině nápadů jsem se inspirovala na Pinterestu. Při hledání jsem narazila ještě na další materiály, které využijeme třeba zase příště. 



Katecheze na téma stvoření světla - http://katecheze.wz.cz/stvoreni/1_Slunce.pdf

Zajímavé nápady pro setkání více dětí - http://katecheze.wz.cz/dokumenty/stvoreni.pdf



Knížky o Stvoření světa
Týdnem, kdy jsme si ztvárňovali svět, nás na stolečku provázely tyto knížky:

Bible pro batolata
Bible pro úplně nejmenší děti, protože je s pevnými stránkami. Každý příběh zdobí několik menších obrázků, podle kterých i Lucinka poznává, o čem příběh je.

Bible na dobrou noc
Nádherně ilustrovaná bible. Jedinou nevýhodou je, že má měkké listy. Ke každému příběhu je tam jen pár vět, ideální na čtení pro nejmenší.


Bible ke křtu


Bible - kniha příběhů a her
Tato kniha obsahuje základní biblické příběhy Starého i Nového zákona. Vždy je představen na dvojstraně příběh a za tím na další dvojstraně je nějaký úkol pro děti. Některé úkoly Daneček už zvládá, některé nám zbydou na příště. :-)



Stvoření světa - leporelo s pohyblivými obrázky





Bůh stvořil i mě






Stvoření - dotýkáme se a poznáváme










Žádné komentáře:

Okomentovat