sobota 24. října 2020

30. neděle v mezidobí s dětmi

Nedělní evangelium 30. neděle v mezidobí je o Lásce - lásce k Bohu, lásce k bližnímu, lásce k sobě. Krásné téma pro katechezi právě v tuto dobu, kdy většinu času trávíme doma s rodinou a svými nejbližšími. Pojďte si s námi připomenout, co je největší přikázání ze všech.

Evangelium (Mt 22,34-40)

Když se farizeové doslechli, že Ježíš umlčel saduceje, shromáždili se a jeden z nich, znalec Zákona, ho chtěl uvést do úzkých a zeptal se: „Mistře, které přikázání je v Zákoně největší?“
Odpověděl mu: „‘Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.’ To je největší a první přikázání. Druhé je podobné: ‘Miluj svého bližního jako sám sebe.’ Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“



Katecheze pro děti
V evangeliu jsme slyšeli, že mezi přikázáními je největší to, že máme milovat Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. Co to ale znamená? Můžeme si to ukázat třeba na hromádce kaštanů. Když dáš druhému jen NĚCO (dáme dítěti několik kaštanů), část si necháš pro sebe.  Když ale dáš druhému VŠECHNO (dáme dítěti celou hromádku kaštanů), nemáš už nic, co bys mohl dál rozdávat. Evangelium nám dneska připomíná, že máme milovat Boha CELÝM svým srdcem. Máme žít pro Boha, nejenom pro sebe.
Zároveň jsme slyšeli i o druhém největším přikázání: Miluj svého bližního jako sám sebe. Kdo je můj bližní? Je to ten, kdo je k nám blízko. Maminka, tatínek, sourozenci, babička, děda. 
Zde vzniká prostor pro povídání o naší rodině. My budeme hledat po bytě fotky členů naší rodiny. Až je děti všechny najdou, poskládáme je do tvaru srdce. Pokud nemáte fotky, stačí do nakresleného srdíčka napsat maminka, tatínek,... 
Bližní ale nejsou jen mí nejbližší jako je právě maminka, tatínek, babička, děda,... Jsou to i ostatní lidé na tomto světě a ke všem bych se měl chovat hezky. A právě teď se opět dostáváme k tomu prvnímu největšímu přikázání - máme-li totiž milovat Boha celým svým srdcem, musíme mít rádi i lidi kolem sebe, protože všichni jsme jeho děti. (Dáme doprostřed srdíčka z fotek zapálenou svíčku - symbol Pána Ježíše). 

Úkol na další týden

A úkol na příští týden? Pojďme se k našim blízkým chovat hezky. My si na tento týden vyrobíme podzimní strom, na který budeme sbírat za každý dobrý skutek k někomu z rodiny nebo za hezké chování barevná srdíčka vystřižená z listů. Jako strom poslouží naše obkreslená ruka. 



Večerní modlitba

Tentokrát využijeme modlitbu z knihy Večerní modlitby s objetím od Stephena Elkinse, kterou jsme využila také jako inspiraci k celé katechezi. 
"Milý Bože, nechci tě milovat jen částečně, ale CELÝM svým srdcem. Pomoz mi být člověkem, jakým chceš, abych byl. Miluju tě, Pane." 


Žádné komentáře:

Okomentovat