středa 4. dubna 2018

Postní neděle a naše tvoření

V letošním roce jsme po celou postní dobu s dětmi postupovali na naší Postní cestě. Každý den jsme otevírali pytlíčky a lepili kamínky na cestu. Více o naší Postní cestě zde - klikni.
Protože neděle se do 40denní postní doby nepočítají, také naše nedělní pytlíčky byly jiné než ty ostatní. V každém z nich byl obrázek nedělního evangelia, které se četlo v kostele a nápad, jak si dané evangelium ztvárnit nebo nějaká aktivita.

1. neděle postní - Pokušení na poušti
V pytlíčku na nás čekal obrázek pouště a komix k evangeliu (ke stažení zde). Aby si Daneček dokázal představit, co to vlastně poušť je, podívali jsme se na další obrázky pouště na počítači. Narazili jsme také na to, že v poušti nepřežijí všechna zvířata, ale jen některá. Podívali jsme se na velblouda, fenka, surikatu, štíra a různé hady. Také jsme zjišťovali, jaké stromy na poušti rostou. Na závěr našeho poznávání pouště jsme si pustili úryvek z filmu Ježíš (6:20 - 8:30), ve kterém je hezky pro děti zanimovaný příběh Ježíše a já ho často využívám takto po kouskách pro lepší představu o daném příběhu.
A přesně na této poušti strávil Pán Ježíš 40 dní a ďábel ho tam pokoušel. Abychom si mohli poušť vyrobit, nahrabali jsme si na pískovišti písek, vysušili ho a pak s ním tvořili. Na papíře jsme lepidlem natřeli různá místa a na ně nasypali písek. Pak jsme vystřihli postavu Pána Ježíše a ďábla a nalepili na písek. Jako keř jsme využili listy od ananasu. A náš výtvor k poušti je zde:
Více k Pokušení na poušti najdete zde: 


2. neděle postní - Proměnění Páně
Druhý týden jsme v pytlíčku našli komix s příběhem k Proměnění Páně a štětec, vodové barvy a prázdný bílý papír. Na něj jsem předem nakreslila bílou voskovkou 3 postavy, takže na první pohled se papír zdál celý bílý. Vzali jsme si vodové barvy a štětcem přejížděli po papíře, jak se nám zlíbilo. Najednou z barev začaly vystupovat 3 postavy. Jaké bylo Danečkovo překvapení, že to nenaí čistý bílý papír. Tak jsme si ztvárnili proměnění na hoře Tábor. A samozřejmě nechyběla ukázka skutečné hory Tábor na počítači.
Více k Proměnění Páně zde:
2. neděle postní - cyklus B - deti.vira.cz
2. neděle postní - cyklus B - Kanan.cz

3. neděle postní - Vyhnání prodavačů z chrámu
Tuto neděli jsme v pytlíčku našli papír s předtištěným Ježíšem k dotvoření. Z lékařských špachtlí jsme si vyrobili stůl a Ježíšovi jsme do ruky dali bič, kterým vyháněl prodavače z chrámu. Stůl je jako skládačka na suchý zip.
A protože téma prodávání Danečka zaujalo, tak jsme vytáhli také doma vyrobenou aktivitu Nakupování (více o ní zde) a hráli si na prodavače.

Více k Vyhnání z chrámu zde:
3. neděle postní - cyklus B - deti.vira.cz
3. neděle postní - cyklus B - Kanan.cz


4. neděle postní - Ježíš je světlo
Čtvrtý týden jsme v nedělním pytlíčku našli hedvábný papír a černý kříž vystřižený z papíru. Evangelium této neděle nám říká, že Ježíš je světlo pro ty, kdo v něho věří. A tak jsme si vyrobili kruh z hedvábného papíru, ze kterého při prosvětlení světlem z okna vystoupí kříž, abychom si pamatovali, že naším světlem je Kristus, který pro nás zemřel na kříži.

Více k tomuto evangeliu zde:
4. neděle postní - cyklus B - deti.vira.cz
4. neděle postní - cyklus B - Kanan.cz

5. neděle postní - Užitečné pšeničné zrno
Pátý týden nám v evangeliu Pán Ježíš říká mimo jiné o pšeničném zrnu. Tak i my jsme v pytlíčku našli zrníčka pšenice k zasetí, aby nám do Velikonoc vyrostla. Zaseli jsme je tedy do květináče a čekali do Velikonoc, zda vzklíčí. K tomu jsme si také prohlédli tento komix o pšeničném zrnu a prohlédli v knížce Co se děje na farmě, jak pšenice roste a co je k tomu potřeba.

Více k tomuto evangeliu zde:
5. neděle postní - cyklus B - deti.vira.cz
5. neděle postní - cyklus B - Kanan.cz

Další neděle byla Květná neděle a tou naše pytlíčky končily, protože na Svatý týden, který začíná právě Květnou nedělí, už jsme měli nachystané zase něco nového. O tom v dalším článku - zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat