čtvrtek 5. dubna 2018

Jak jsme prožili Svatý týden s dětmi

Svatý týden neboli Pašijový týden začíná Květnou nedělí a končí nedělí velikonoční. Během tohoto týdne si křesťané připomínají události posledního týdne Ježíšova pozemského života. A i my jsme chtěli tyto události prožít naplno i s dětmi, proto jsme se naplno pustili do tvoření. Ještě než začnu popisovat, co jsme tvořili my, tak vám sem dám odkaz na stažení krásné velikonoční knížky od České televize, která byla součástí Velikonočního kalendáře.
Velikonoční knížka 1-5
Velikonoční knížka 6-10

Květná neděle
Květná neděle je zároveň 6. nedělí postní a křesťané si v tento den připomínají slavný Ježíšův vjezd do Jeruzaléma, kdy lidé volali Hosana a vítali Ježíše palmovými ratolestmi. U nás si lidé do kostela nosí kočičky, které kněz při bohoslužbě posvětí.
Jak jsme si připodobnili tuto slavnou událost? Takto:

Z pinterestu jsem vytiskla postavy, které mají v rukou palmové ratolesti, zalaminovali jsme je a každou postavu nalepili pomocí suchého zipu na podložku, kterou jsme si namalovali vodovými barvami a také zalaminovali. Postavy se tak dají odlepovat a přilepovat zase v jiném pořadí na podložku. Nejhezčí pak bylo, když Daneček běhal doma po pokoji, v ruce kočičky, mával s nimi a volal: "Hota, hota, hota!" :-)

Více zde:
Květná neděle - deti.vira.cz
Květná neděle - Kanan.cz
Pinterest
Oslík z pinterestu

Zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek je den, kdy si křesťané připomínají Poslední večeři. Při ní byla ustanovena Ježíšem eucharistie a také kněžská služba. My jsme si na památku poslední večeře vyrobili z plata od vajíček stůl pro 12 učedníků a Pána Ježíše. Na stůl Daneček nachystal večeři - rybu a chleba ze své kuchyňky. :-)
Postavy ke stažení - zde
Více nápadů zde:
Pinterest

Po večeři jsme postavu Ježíše dali do naší Getsemanské zahrady, kam se odešel modlit před tím, než ho Jidáš zradil a vojáci ho zatkli. Getsemanskou zahradu jsme vytvořili ze dvou květináčů a nahoru na květináč jsme během týdne zaseli také pšenici, aby nám do neděle velikonoční vyrostla alespoň trošku.

Velký pátek
Velký pátek je dnem, kdy si křesťané připomínají umučení a smrt Ježíše Krista. My jsme si s dětmi a ještě s dvěma dalšími rodinami připravili soukromou křížovou cestu, kde na každém zastavení na děti čekal nějaký předmět nebo aktivita, abych jim jednotlivá zastavení více přiblížila. Každé dítě dostalo na začátku křížové cesty svůj pytlík, do kterého sbíralo po celé cestě různé symboly a předměty, které se týkaly jednotlivých zastavení. Jak jsme tedy prožili křížovou cestu?
1. zastavení -  provázek, na kterém jsme si udělali uzel, abychom nezapomínali, co pro nás Pán Ježíš vytrpěl
2. zastavení - kříž z dřevěných špachtlí - pomocí provázku a 2 špachtliček si každé dítě vyrobilo kříž, který si neslo po celou křížovou cestu.
3. zastavení - náplast - děti si vybraly místo na svém křížku, kam by chtěly nalepit náplast a trochu tak pomoci Pánu Ježíši po jeho prvním pádu
4. zastavení - obrázek Panny Marie - děti si ho vybarvily
5. zastavení - obkreslení ruky na barevný papír na znamení toho, že bychom také rádi pomohli Ježíši nést kříž, stejně jako Šimon
6. zastavení - Veroničina rouška - na tvrdém papíře přilepený bílý obrys Ježíšovy tváře, který jsme pomocí frotáže obkreslili na měkký bílý papír. Děti si vzaly voskovku, měkký papír přiložily na předtištěnou roušku (tvrdý papír) a voskovou naplocho přejížděli po měkkém papíře, až se jim tam začala objevovat tvář Krista.
7. zastavení - náplast (stejný úkol jako ve 3. zastavení)
8. zastavení - kapesníčky - každé dítě si vzalo jeden kapesníček
9. zastavení - náplast (stejný úkol jako ve 3. zastavení)
10. zastavení - šat z filcu, děti si ho dotvořily provázkem okolo pasu
11. zastavení - hřeby - každé dítě si vzalo jeden hřebík
12. zastavení - velký kříž s ukřižovaným Kristem - zde jsme položili všechny naše křížky, které si děti na začátku vyrobily a nesly celou křížovou cestu
13. zastavení - obrázek piety
14. zastavení - obvaz - každé dítě si vzalo kousek obvazu

Doma jsme si pak z naší Getsemanské zahrady udělali Golgotu a nahoru na květináč dali kříž.

Bílá sobota
Bílá sobota je dnem ticha. Dnem, kdy Ježíšovo tělo odpočívalo v hrobě, který vojáci zavalili kamenem. Z naší Golgoty se tedy stala zahrada, ve které byl hrob, do nějž dali přátelé tělo Kristovo. To jsem ale bohužel nevyfotila. Do hrobu jsme uložili postavu Pána Ježíše a hrob zavalili kamenem. Také jsem chtěla s dětmi upéct velikonoční sušenky, ale nestihli jsme to, takže na nás budou čekat až příští rok. Zde je recept ke stažení (Velikonoční sušenky):


Neděle velikonoční
V neděli křesťané slaví Ježíšovo zmrtvýchvstání. Také my jsme u hrobu našli obrázek anděla, hrob byl prázdný a vzkříšený Kristus stál nahoře na květináči. Podařilo se to dokonce tak dokonale, že od Velkého pátku na našich květináčích krásně vyrostla pšenice právě akorát na neděli velikonoční. :-) A zároveň nám v naší výstavce přibyl i beránek z olejového těsta.

Tak to byl náš Svatý týden. 

Žádné komentáře:

Okomentovat