čtvrtek 1. března 2018

40 dní před Velikonocemi

Když už slábne moc zimy a jaro se začíná ozývat, křesťané se začínají připravovat na největší svátky v roce - Velikonoce. Tato doba přípravy se nazývá postní doba. Trvá 40 dní a začíná dnem, který se nazývá Popeleční středa. Jak jsme tuto postní dobu prožili letos my?

Popeleční středa
Na Popeleční středu lidé v katolických kostelech dostávají na čelo znamení kříže, které jim uděluje kněz popelem ze spálených ratolestí posvěcených na Květnou neděli předchozího roku. Říká při tom větu: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se obrátíš" nebo "Obraťte se a věřte evangeliu". Pro dospělé je tento den také dnem přísného postu - nejí se maso a neměli by se přejídat.
My jsme si s Danečkem na Popeleční středu vyrobili kluka, který dostal popelec na čelo. Po bytě jsme našli loňské kočičky, spálili je a z popela klukovi na čelo nakreslili křížek. Vlasy má lepené z barevného papíru, což hravě zvládne i dvouleťák.



Postní cesta
Zároveň nám na nástěnce přibyla Postní cesta a krabice s pytlíčky pod ní. Každý den po celou postní dobu jsme po společné modlitbě otvírali jeden pytlíček. V něm byla svíčka, papírový kamínek na naši postní cestu, na kterém bylo napsáno, na koho celý den budeme pamatovat a za koho zapálíme svíčku. A také jsme v pytlíku každý den našli malý penízek, který jsme šetřili do postní pokladničky. V neděli pak byl pytlík trochu jiný - místo kamínku tam byl obrázek evangelia, které se četlo v kostele a drobná sladkost pro děti. Každou neděli jsme si také dané evangelium znázornili nějakým tvořením, o tom ale více v dalším článku. :-)



Postní cestu přikládám zde ke stažení: Postní cesta 2018

A jak jste prožili letošní postní dobu vy? :-) Pište klidně do komentářů...


Žádné komentáře:

Okomentovat